» » » » Що означають сни?

Що означають сни?

Що означають сни?

З давніх-давен люди надавали сновидінням велике значення і намагалися зрозуміти, що означають сни. У сучасній науці до тлумачення снів підходять інакше, ніж це робилося раніше. Вчені створили цілу класифікацію снів, засновану на внутрішніх і зовнішніх причинах, що впливають на зміст сновидінь. Залежно від цих причин сни можуть бути або знаковими, в яких зашифровані сигнали нашої підсвідомості, або не значущими нічого особливого, а просто відображають пережиті або пережиті події. Давайте спробуємо розібратися, що ж таке сновидіння, якими бувають сни.

Що таке сновидіння

Під час неспання ми отримуємо масу інформації ззовні: зорової, слуховий, нюхової, дотиковий. Крім того, ми відчуваємо безліч переживань: радість, страх, гнів, задоволення, співчуття, заздрість, ненависть, любов, жалість і масу інших емоцій.



Свідомість сплячої людини трансформує все пережите в образи (картинки), які ми і бачимо в своїх снах. У свою чергу наша підсвідомість «включає» в сни зашифровані сигнали про наших психологічних і моральних проблемах, питаннях бажаннях, нереалізованих прагненнях. В результаті ми бачимо сни, сприймаючи сновидіння як реальність. А прокинувшись, намагаємося зрозуміти, що значить сон.

види сновидінь

Якщо навчитися розрізняти свої сни за видами, то можна без особливо праці зрозуміти їх значення. Адже види снів залежать, в першу чергу, від причин, які впливають на їх утримання.

  1. Компенсаційний сон, або сон-заміщення. Це сновидіння, яке допомагає зберегти душевну рівновагу в період, коли людина відчуває почуття неповноцінності або ущемлення.
  2. Фактичний сон. Сновидіння, викликане сприймаються сплячою людиною звуками: шум проїжджаючих за вікном машин, цокання годинника, стукіт дощових крапель. У свідомості сплячої людини все це трансформується в образи.
  3. Фізіологічний сон має ту ж природу, що і фактичний, але викликається не звуками, а тактильними (у країнах-кандидатах) відчуттями. До цього виду снів відносяться і еротичні сновидіння, і сни, викликані почуттям голоду або спраги, а також больовими відчуттями і болючими станами.
  4. Творчий сон може приснитися в період активної творчої діяльності. У творчих снах ми продовжуємо виконувати ту ж задачу, якій зайняті в період неспання.
  5. Експресивний сон може приснитися людині тільки з багатою уявою. Сюжет експресивного сновидіння, як правило, не може повторитися в реальному житті. Саме такі сон наступає найяскравішими і запам`ятовуються.
  6. Повторюваний сон. Це наполегливий сигнал підсвідомості про проблему або тупикової життєвої ситуації. Якщо ви часто бачите сон з однаковим сюжетом, значить, необхідно вирішувати проблему або якось змінювати своє життя.
  7. Триваючий сон. Його природа така сама, як і у повторюваного сну. Єдина відмінність - «багатосерійного» сновидіння.
  8. Попереджувальний сон - це знак, що насувається або неприємностей. Наприклад, якщо вам сниться, що вас б`ють в якусь певну частину тіла, то не виключені насуваються проблеми зі здоров`ям. Якщо вам сниться, що вас штовхає якась людина, то чекайте неприємностей від нього.
  9. Віщий сон. Одне з найбільш незрозумілих явищ. Нам немов показують цілком реальну або зашифровану картинку з майбутнього. Ми навіть можемо не розуміти, що бачимо майбутні події. Усвідомлення того, що син був віщим приходить після звершення передбачених подій.
  10. Сон наяву від інших видів сну відрізняється усвідомленням того, що людина спить. У такому сні доводиться докладати зусилля, щоб прокинутися або, навпаки, не дати себе прокинутися.
  11. Усвідомлений сон - це сон, який свідомо «запрограмований». Тобто людина заздалегідь провокує тему або навіть сюжет майбутнього сновидіння. У усвідомлених снах можна також бачити відповіді на питання, що цікавлять людини питання, «отримувати» поради і вказівки від власної підсвідомості.


Насправді, видів снів набагато більше, а ми розповіли тільки про найпоширеніших. Намагаючись зрозуміти, що означають сни, люди зазвичай не вникають в природу сновидіння, а починають шукати тлумачення в сонниках. Як правило, вірних відповідей в них знайти не можна.

Звичайно, існують універсальні символи й образи, які приходять до нас в снах. Однак у кожної людини протягом життя формується своя власна символіка. Тому важливо вміти розбиратися в видах сновидінь і вміти розуміти ті знаки, які посилає нам наша підсвідомість.

Ще більше цікавої інформації про снах ви знайдете в наших статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!