» » » » Чому течуть слюні?

Чому течуть слюні?

Чому течуть слюні?

Слюнообразованіе і слиновиділення - природні фізіологічні процеси, безперервно відбуваються в організмі кожної людини. У здорової людини кожні десять хвилин у роті утворюється близько 2 мл слини. Слинні залози працюють невпинно і в середньому за добу вони виробляють 1,5-2 літра слини, саме цей показник і прийнято вважати нормою.

У деяких випадках слиновиділення посилюється. Якщо рясне слиновиділення виникає при вигляді або запаху їжі, такий процес є абсолютно природним. В інших випадках підвищене слиновиділення вважається патологією. Нормальний здорова доросла людина постійно мимоволі ковтає слину, але якщо цей процес з якихось причин порушується, слина починає накопичуватися в ротовій порожнині і навіть витікати назовні.

Чому з рота течуть слюні?

Причин, за якими з рота може витікати слина, існує досить багато. Перелічимо основні з них:

  • патологічне підвищене слиновиділення;
  • будь-які проблеми з ковтанням;
  • порушення в роботі щелепно-лицьових м`язів;
  • дефекти зубів, губ та ротової порожнини.

підвищене слиновиділення

Надмірне утворення слини може бути викликано цілим рядом причин. До них в першу чергу відносяться:

  • Запальні процеси, що протікають в ротовій порожнині, такі як гінгівіт або стоматит.
  • Порушення в роботі органів травлення - виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, гострий або хронічний панкреатит, звуження стравоходу. Найбільш же частою причиною підвищеного слиновиділення, пов`язаної з шлунково-кишковим трактом, є підвищена кислотність шлункового соку і протікає на її фоні гастрит.
  • Деякі психічні захворювання і захворювання нервової системи - інсульт, запалення трійчастого або лицьового нерва, нервозний, психози, пухлини головного мозку і шизофренія.
  • Крім всіх названих причин, викликати підвищене слиновиділення можуть ендокринні захворювання, деякі лікарські препарати, токсикоз у вагітних.
  • Досить поширеною причиною підвищеного слиновиділення є гельмінтози (глистяні інвазії), особливо часто вони зустрічаються у дітей.

Проблеми з ковтанням



Проблеми з ковтанням є найчастішою причиною, по якій слюні течуть саме по ночах. Труднощі з ковтанням слини можуть виникати при ангіні, фарингіті та інших захворюваннях горла. Погана звичка дихати уві сні ротом або ж вимушене дихання через рот через закладеності носових ходів призводять до ускладнень в ковтанні. Крім того, рот під час сну при цьому залишається весь час відкритим, тому слина і випливає на подушку.

Дефекти зубів і ротової порожнини

Це ще одна причина нічного слюнотечения. Через неправильного прикусу, поганих зубних протезів, пошкоджених зубів, дефектів губ рот уві сні закривається нещільно, і з нього постійно тонкою цівкою витікає слина.

Слинотеча у маленьких дітей

Окрема розмова - немовлята. У них рясна слинотеча патологією не є. Слинотеча у малюків є природним фізіологічним процесом, причому «пускати бульбашки» немовлята можуть не тільки по ночах, але і вдень. Справа в тому, що слинні залози у дітей повністю формуються до тримісячного віку, але ковтайте їх вони ще не вміють, тому саме в цей час крихти і починають рясно пускати слину. А до напівроку у малюків з`являється ще одна причина пускати слину - у них в цей час починають різатися зубки. Взагалі, до півтора років слинотеча у дітей вважається цілком нормальним.

Також вам можуть бути цікаві ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!