Чому сушить?

Чому сушить?

Якщо ви скажете комусь, що у вас пересохло в роті, то ваш співрозмовник в більшості випадків посміється і поцікавиться, не вживали ви напередодні алкоголь. А між тим існує маса причин, за якими в роті може виникнути це неприємне відчуття.

Давайте спробуємо разом розібратися, чому сушить рот?

зневоднення

Найбільш очевидна причина виникнення сухості в роті - це банальне зневоднення. Необхідна для нормального обміну речовин кількість води для кожної людини визначається строго індивідуально, проте останнім часом стало прийнято вважати, що в добу доросла людина повинна випивати не менше 2 літрів води. В іншому випадку організм зневоднюється: ви відчуваєте спрагу, виникає сухість у роті, головний біль, знижується апетит, сохне шкіра і т.д.

інтоксикація

Крім зловживання алкоголем, сухість у роті може виникнути і через отруєння організму різними хімічними (лікарськими препаратами, наркотиками, отрутохімікатами тощо) і органічними (гриби, зіпсовані продукти харчування і напої і т.д.) речовинами.

Окремо варто згадати і таку згубну звичку, як куріння. У курців кількість виділеної в ротовій порожнині слини на порядок менше, ніж у некурящого людини. Тому відчуття сухості в роті може не залишати його на протязі всього дня.

Надмірно солоні продукти



Людині необхідно вживати в їжу невелику кількість солі щодня, так як вона бере активну участь в обміні речовин, зокрема сприяє виробленню шлункового соку. Як правило, людина отримує необхідне для нормального функціонування його організму кількість солі з їжею. Якщо ж ви цілеспрямовано вживаєте продукти з високою концентрацією солі, у вас буде відбуватися затримка води в життєво важливих органах, так як сіль має зв`язує дією. Вивести накопичилася рідина можна лише, випивши ще більшу кількість води.

Закладеність носа

Частою причиною виникнення сухості в роті вранці є закладеність носа. Людина уві сні, як правило, дихає носом. Однак якщо в носі утворюється якась перешкода (через нежиті, гаймориту, синуситу, поліпів, алергічних реакцій і т.д.) або якщо у вас викривлена носова перегородка, вам доведеться дихати ротом. Через це порожнину рота швидко висихає і в ній виникають неприємні відчуття.

Побічний синдром розвитку захворювання

Сухість у роті може бути викликана різними захворюваннями. Це може бути інфекційне захворювання, хвороба головного мозку або нервової системи, різні захворювання, пошкодження та інфекції ротової порожнини, захворювання якого-небудь внутрішнього органу і т.д. По одному лише появі сухості в роті діагностувати наявність якогось певного захворювання неможливо. Необхідно уважно відслідковувати зміни, що відбуваються в стані хворого. Лише після отримання максимально повної картини захворювання і встановлення причини нездужання, можна приступати до лікування.

Для отримання додаткової інформації читайте статтю Чому сохне рот.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!