Що таке поліпи?

Що таке поліпи?

Поліпи в людському організмі - це досить часто зустрічаються доброякісні утворення, які можуть з`явитися практично на будь-якій частині тіла, що володіє слизовою оболонкою. Найчастіше вони утворюються в шлунку, на стінках матки і кишечнику, в носі. Поліпи не є серйозним захворюванням, проте не виключено, що доброякісна пухлина може трансформуватися в пухлину.

Давайте докладніше розглянемо, що таке поліпи, адже тільки добре знаючи хвороба, можна постаратися уникнути її.

види поліпів

Існує кілька класифікацій поліпів:

  • За будовою: трубчасті поліпи (їх клітини утворюють структуру, дуже схожу на маленькі трубочки) і ворсинчасті (з безліччю мікроскопічних волосинок). А також змішаний тип - комбінація перших двох.
  • За природою виникнення: запальні (з`являються на місці запалення), неопластичні (з`являються внаслідок розростання нетипових клітин) і гіперпластичні (через патологічного розростання нормальних клітин).
  • За формою виділяють поліпи з чітко помітною тонкою ніжкою, а також поліпи з широкою основою.


Найчастіше поліпи являють собою невеликі освіти, всього до 1 см в діаметрі, але іноді вони можуть сильно розростися, почати виділяти слиз. Якщо у людини з`явився один поліп, швидше за все, їх кількість почне швидко збільшуватися. Крім того, нерідко буває, що поліпи, які з`явилися в одному місці, потім виявляються і в інших органах людини.

Причини виникнення поліпів

Про те, що таке поліпи, в науковій літературі можна знайти багато інформації, а ось з приводу утворення їх в організмі досі ведуться суперечки. Основним фактором, що впливає на освіту цього захворювання, вважають запальні процеси в організмі. Крім того, канцерогенні фактори (наприклад, неправильне харчування, отруєння) також впливають на появу поліпів. Прийнято вважати, що поліпи на стінці матки з`являються внаслідок збою роботи гормональної системи. Так як етіологія захворювання повністю не вивчена, немає конкретної профілактики утворення поліпів.

Поліпи в шлунку



Поліпи в шлунку найчастіше представляють собою невеликі нарости на поверхні слизової оболонки. Зовні вони схожі на невеликі гриби розміром не більше пари сантиметрів. Можуть зустрічатися як поодинокі поліпи в шлунку, так і множинні. З`являються вони майже без будь-яких проявів, тому діагностувати їх вчасно досить складно. Лише в окремих випадках з`являються тягне біль в надчеревній ділянці. А ось великі поліпи завжди погіршують життя хворого: спостерігається блювота, смак гіркоти у роті, сліди крові в калі.

Лікування поліпів є курс лікарських препаратів і строгу дієту. Прогноз для пацієнта в більшій частині позитивний.

Поліпи в матці

Поліпи в матці нерідко діагностують у жінок середнього віку. На ранніх стадіях хвороба проходить безсимптомно, проте надалі поліпи можуть доставити жінці масу неприємностей. Причиною утворення поліпів у даному випадку є гормональний збій організму. Поліпи з`являються на слизовій оболонці матки, кріпиться на товстому підставі. Якщо не зайнятися лікуванням, то поліпи швидко викличуть метаплазию, а також сильні болі і порушення менструального циклу. Лікування поліпів матки на ранніх стадіях завжди ефективне.

Поліпи в кишечнику

Вважається, що поліпи в кишечнику є найнебезпечнішим випадком цього захворювання. Через швидке розмноження вони незабаром утворюють наріст на кишечнику до тих пір, поки він не закриє прохід для їжі. Поліпи в кишечнику завжди супроводжуються різкими болями, анальним сверблячкою і кровотечами. Причина утворення поліпів у кишечнику - хронічне запалення. Лікування найчастіше операційне або за допомогою ендоскопії.

лікування поліпів

Лікуванням і діагностикою поліпів в кожному конкретному випадку повинен займатися кваліфікований фахівець, так як вибір методів залежить від розташування утворень. Не варто займатися самолікуванням, тому що це може привести лише до ускладнень. В якості допоміжної інформації ви також можете почитати нашу статтю Як вилікувати поліпи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!