» » » Як видаляють поліпи?

Як видаляють поліпи?

Як видаляють поліпи?

Багато процесів, що відбуваються в людському організмі, до сих пір не вивчені досконально. Наприклад, до кінця не ясні механізми виникнення поліпів. Безумовно медики висловлюються лише про необхідність видалення цих новоутворень. Так, як видаляють поліпи, і що вони собою являють?

Що таке поліпи

Поліпи - це доброякісні новоутворення, що представляють собою аномальне розростання тканин (нарости). З`являються на стінках слизових оболонок органів. Виглядають як ягоди (овальної, округлої форми), що прикріплюються до слизової «ніжкою». Тому множинні поліпи (поліпоз) часто порівнюють з гронами винограду. Бувають новоутворення, що мають широку основу (без ніжки).

Найчастіше поліпи виростають в носі, шлунку, матці, прямий і товстій кишці, а також в сечовому і жовчному міхурі, в тонкій кишці.

Чому необхідно видалення поліпів? Ці доброякісні новоутворення можуть перероджуватися в злоякісні.

Способи видалення поліпів

  • Традиційний метод - висічення хірургічними інструментами. Це болюча операція, в більшості випадків необхідна загальна анестезія. Відновлювальний період досить тривалий. Проводиться в умовах стаціонару.
  • Припікання електричним струмом. Робиться діатермічної петлею (електроексцизія) або біопсійного щипцями (електрокоагуляція), на які подається високочастотний струм, і поліп відсікається. Анестезія залежить від тривалості операції і може бути і загальної, і місцевої.
  • Радіохвильової спосіб (радіоножем) - безконтактне видалення м`яких тканин впливом високочастотних хвиль. Відбувається випаровування непотрібних тканин, що виключає опік. Процедура майже безболісна, не потрібно навіть місцеве знеболення. Після операції не відбувається деформації тканин, не утворюються рубці.
  • Лазерне видалення - самий щадний метод. Випаровування тканини проводять поступово, шарами, тому можна точно розрахувати глибину впливу. Кровоносні судини запаюються, навколишні тканини не будуть зачіпатися, і загоєння відбувається швидше. Шрамів не залишається. Це найдорожчий метод.

При останніх двох способах госпіталізація не потрібна. Але здача загальних аналізів необхідна в будь-якому випадку. А як видаляють поліпи в різних органах?

назальні поліпи



Поліпи в носі утворюються у верхній порожнині або навколоносових пазухах. Розростаючись, вони ускладнюють дихання, перешкоджають відтоку слизу, викликають зниження нюху і головні болі. Причини їх появи: алергії (астма, сінна лихоманка), інфекції і хронічні захворювання (гайморити), викривлення перегородки. У чоловіків цей вид поліпів зустрічається частіше, ніж у жінок.

Виявляються поліпи при ендоскопічному огляді ЛОР-органів. Як видаляють поліпи в носі? Роблять це за допомогою ендоскопічного обладнання, що дозволяє бачити ступінь поширення новоутворень на моніторі.



Процедура хвороблива, проводиться під знеболенням. Під час операції відбувається висічення поліпа хірургічним методом або лазером. Розрізи роблять на внутрішній поверхні носової порожнини, зовні рубців не залишається. Після операції призначають антибіотики, щоб не допустити розвитку інфекції.

Поліпи в шлунку

Поліпи шлунка можуть ніяк себе не проявляти і виявляються при гастроскопії (огляду за допомогою введеної в шлунок гнучкою трубки з оптичним приладом). Освіти великого розміру можуть викликати шлункові кровотечі, різкі болі. Появі поліпів сприяє виразка.

Як видаляють поліпи в шлунку? Якщо площа ураження велика, лікарі вибирають хірургічну резекцію (видалення частини) шлунка. Це серйозна операція, що проводиться під загальним наркозом. Відновлювальний період після неї тривалий.

Найменш травматичний метод ендоскопічної поліпектомія (електроексцизія або електрокоагуляція). Всі операції з видалення поліпів шлунка проводяться в стаціонарі.

Поліпи в матці

Серед причин поліпів матки і шийки матки називають хронічні інфекції та гормональні порушення. Їх наявність може проявлятися виділеннями, порушенням циклу, болями, що тягнуть, а може проходити безсимптомно. Виявляється при УЗД.

При видаленні таких поліпів хірургічним скальпелем (висічення) і електрокоагуляцией (електропетля) потрібно загальна анестезія. Але краще радіохвильової або лазерний методи. Видалення поліпів матки необхідно, оскільки часто є причиною безпліддя.

Вибираючи місце, де видаляють поліпи, орієнтуйтеся на кваліфікацію лікарів і відгуки пацієнтів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!