Що таке резекція?

Що таке резекція?

При деяких захворювання шлунково-кишкового тракту може знадобитися резекція шлунка. Що це таке?

Даним терміном в медицині позначається хірургічна операція з видалення частини шлунка, що зазнала патологічних змін.

суть операції

По суті, під час резекції шлунка видаляється значна частина цього органу - від 1/4 до 2/3 об`єму. Показанням для такого радикального дії служать:

  • злоякісна пухлина (рак шлунка);
  • рубцевий стеноз;
  • наявність передракових поліпів;
  • незагойна виразка шлунка, лікування якої не дало результатів, або прорив виразки.

У деяких випадках цей метод застосовується для боротьби з важкою формою ожиріння.

Основні методи і техніка операції

При проведенні операції уражену ділянку шлунка видаляється, а безперервність шлунково-кишкового тракту відновлюється. Відбувається це двома способами.

  1. Полягає в з`єднанні кукси шлунка з дванадцятипалої кишкою шляхом анастомозу (за принципом «кінець в кінець»). Цей метод носить назву резекція шлунка по Більрот I (названа в честь Теодора Більрота - видатного німецького хірурга, вперше провів цю операцію в 1881 р).
  2. Резекція шлунка по Більрот II (запропонована тим же лікарем) - полягає в накладенні переднього або заднього гастроентероанастомоза міжкуксою шлунка і худою кишкою і має кілька класифікацій (за принципом «кінець в бік», «бік у бік», «пліч в кінець») .


Операцію проводять під загальним наркозом, її середня тривалість становить 2, 5-3 години. Через 2 тижні знімаються шви, а повне відновлення відбувається через 3-6 місяців (в залежності від ступеня ураження і обсягу вилученої частини органу). Пацієнту призначають спеціальну дієту на весь час реабілітаційного періоду.

Дієта після резекції шлунка

Після операції по резекції шлунка можуть з`явитися проблеми з переварюванням їжі, тому після цього хірургічного втручання слід організувати спеціальне харчування, розділене на кілька етапів.

етап I

У перші дні після операції пацієнтові призначається голодування. Харчування здійснюється за допомогою крапельниць, потім використовується зонд. Дозволяються компоти, чаї та відвари.

етап II



На 3-й-4-й день за умови позитивної динаміки додаються слизові супи, яйця всмятку, рибні та м`ясні пюре, м`який сир і інші легкозасвоювані продукти, які пацієнт вживає самостійно.

етап III

На 5-й-6-й день в меню можна додати каші, невелика кількість добре протертих овочів, омлети, приготовані на пару.

етап IV

Через тиждень після операції (якщо весь цей час їжа засвоювалася добре і не було проблем) можна переходити до розширеного раціону щадного типу. Протягом наступних двох тижнів відновлювати травлення слід:

  • нежирними м`ясними та рибними стравами з високим вмістом білка;
  • продуктами, що містять складні вуглеводи, такими як крупи, несолодкі фрукти, овочі і зернові.

Обмежити або зовсім виключити:

  • легкі вуглеводи - цукор, здобу, вироби кондитерського виробництва;
  • соки промислового та домашнього виготовлення;
  • консервовані продукти;
  • продукти, що містять тугоплавкі жири (наприклад, м`ясо барана).

Їжа не повинна містити харчових добавок, барвників, ароматизаторів та консервантів.

Спосіб приготування їжі

Крім вибіркових продуктів в меню всі страви під час дієти повинні бути приготовлені по щадить технології. Їх можна варити, запікати або готувати на пару. Тверді продукти протирати, м`ясо подрібнювати, віддавати перевагу різним пюре (з м`яса, риби, картоплі і т. П.) Такого харчування необхідно дотримуватися від 4-х місяців до півроку. Харчуватися слід невеликими порціями до 6-ти разів на день.

Багато інших корисних статей ви знайдете в розділі нашого сайту Медичні терміни.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!