» » » Як працює шлунок?

Як працює шлунок?

Як працює шлунок?

Шлунок виконує важливу роль в роботі всієї травної системи людини. Нам відомо, що таке шлунок і де він знаходиться, але мало хто знає, як працює шлунок, що в ньому відбувається, о котрій годині він активний, а в які відпочиває. Від правильної роботи шлунка залежить значною мірою загальне самопочуття організму.

роль шлунка

Щоб зрозуміти, яку функцію виконує шлунок, розглянемо принцип роботи травного тракту. Їжа, проходячи через стравохід, потрапляє в шлунок. Потім через певний час вона просувається в дванадцятипалу кишку.

Таким чином, можна дати визначення шлунку як органу шлунково-кишкового тракту, який служить накопичувачем їжі і займається її переварюванням і всмоктуванням. Шлунок безпосередньо пов`язаний з дванадцятипалої кишкою, разом вони складають важливу частину травної системи.

Активне час роботи шлунка - ранок, 7-9 годин - найоптимальніше для сніданку. Увечері з 19 до 21 години шлунок знаходиться в спокої.

будова шлунка

Стінки шлунка чотирьохшарові: шар 1 становить слизова (в разі захворювання гастритом вона першою схильна до пошкоджень), шар 2 - підслизова, шар 3 - м`язова тканина, шар 4 - очеревина (серозна оболонка).

Шлунок має кривизну 2-х видів: малу і велику. Також у шлунку є залози, що займаються переробкою їжі, при цьому виділяються такі речовини, як пепсин і соляна кислота. Слизова оболонка шлунка має здатність самовідновлення.

функції шлунка



Моторна функція шлунка полягає в змішуванні їжі з соком, що виробляється шлунком. Просування їжі в шлунку - робота гладкої мускулатури. М`язи, якими володіє шлунок, мають тришарове будова. Вони забезпечені зовнішніми поздовжніми, середніми круговими і внутрішніми косими м`язами. Сфінктер утворений шарами кругових і поздовжніх м`язів.

У незаповненому стані шлунку властивий тонус. Час від часу він скорочується, роблячи це з певною періодичністю. Таким чином проявляється почуття голоду. Після прийняття їжі на деякий час шлунок стає розслабленим. Потім він починає скорочуватися, що означає початок процесу перетравлення їжі.

Евакуаторної функції шлунка складається в проштовхуванні їжі в дванадцятипалу кишку. Цей процес відбувається, коли скорочуються м`язи шлунка, після чого відкривається сфінктер воротаря, просувається частина їжі. Після переходу маси в дванадцятипалу кишку сфінктер закривається. Все це відбувається рефлекторно.

У дванадцятипалій кишці кислота повністю нейтралізується. Поки процес не закінчиться, сфінктер залишається закритим. Після закінчення процесу сфінктер відкривається для просування наступної порції їжі. На швидкість переходу впливає безліч факторів: обсяг, густота і склад їжі, температура, рН шлункового соку. Впливає і наповненість дванадцятипалої кишки, і стан сфінктера.

Все, що ми з`їдаємо, потрапляє в дванадцятипалу кишку поступово, після досягнення напіврідкого стану. Лише рідини проходять відразу в дванадцятипалу кишку. Білкова їжа переробляється довше вуглеводної. Але найдовшим є просування їжі з великим вмістом жирів. Повністю все, що містить шлунок, потрапляє в дванадцятипалу кишку протягом 10-12 годин.

Шлунок являє собою складну систему, без нього людина не зможе засвоїти спожиту їжу. При порушенні роботи шлунка з`являються характерні захворювання: гастрити і виразки. Стреси, неправильне харчування і негативні емоції ускладнюють нормальну роботу шлунка.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!