Як болить шлунок?

Як болить шлунок?

Болі в шлунку найчастіше проявляються ріжучим або тягне відчуттям в верхньому лівому квадраті, який знаходиться в передній черевній стінці. Люди без спеціальної медичної освіти навряд чи знають про те, що під реберної дугою прихована велика частина шлунка. Нижче розташований товстий кишечник, кілька правіше дванадцятипала кишка. Тому, коли болить в області шлунка, це може бути пов`язано з порушенням травних процесів якраз в цих відділах шлунково-кишкового тракту.

Біль в шлунку

Без додаткових досліджень точно визначити, що болить саме шлунок, досить складно. Важливе значення при цьому має взаємозв`язок між появою неприємних відчуттів і прийомом їжі. З ротової порожнини, їжа, перш за все, по стравоходу потрапляє в шлунок. Тому, що з`являються або стихають болі в області шлунка після прийому їжі, є першою ознакою того, що це пов`язано зі шлунком. Необхідно прислухатися до болю і правильно її охарактеризувати.

Виявляються хвороби шлунка різної болем. Її характер, інтенсивність і швидкість прояви можуть допомогти поставити попередній діагноз. Без медичного обстеження він, зрозуміло, буде недостовірним. Без звернення до лікаря не обійтися.

характер болю



Для того щоб поставити точний діагноз, важливо враховувати характер болю, потрібно розуміти, як шлунок болить, симптоми це супроводжують. Необхідно оцінити інтенсивність, іррадіація (віддача в сусідні органи), місце локалізації болю і час її виникнення. На підставі цих та інших ознак, можна буде вже призначати цілеспрямоване обстеження.

  • При гострому гастриті, болить шлунок після їжі. Пов`язаний з переїданням або отруєнням, він проявляється болем, яка з`являється після прийому їжі через кілька годин. Різкі, неприємні, спастичний відчуття локалізуються вище пупка, в надчеревній ділянці. Супроводжуються вони нудотою, можливо, блювотою і проносом.
  • Відразу після їжі виникає біль в шлунку при гастриті з підвищеною кислотністю. Обумовлюється така швидкість її появи моментальним роздратуванням слизової, яка пошкоджується шлунковим соком. До болю часто приєднується кисла відрижка і печія.
  • Розпирає тупими болями супроводжується гастрит зі зниженою кислотністю. Виявляються такі болі хвилин через 40-60 після прийому їжі. Пов`язані вони з ослабленим травним процесом. Відбувається процес бродіння їжі, застояної в шлунку. Результат цього виявляється здуттям, тухлої відрижкою, вагою і нудотою.
  • Періодичне виникнення маловиражених тупих і ниючих болів супроводжує хронічний гастрит. В період міжсезоння, в момент загострення хвороби, за симптоматикою болю можуть нагадувати гострий гастрит, що характеризується скручивающими і спастичними болями.
  • Виникаючі відразу або протягом години після прийому їжі, сильні болі в шлунку, супроводжують виразку шлунка. Якщо в епігастрії біль нестерпний, паралельно із загальною слабкістю, виступаючим липким потом і різким погіршенням самопочуття, то цілком можливо прорив виразки, це зустрічається досить часто.

Тепер ви знаєте, як болить шлунок. Крім того, ви можете прочитати нашу статтю: «Що робити, болить шлунок?».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!