» » » Як болить жовчний міхур?

Як болить жовчний міхур?

Як болить жовчний міхур?

Жовчний міхур являє собою мішечок розміром, приблизно, з великий палець. Він знаходиться в нижньому відділі грудної клітки, праворуч. З печінки в порожнину жовчного міхура безперервно надходить масляниста жовч. Там вона накопичується і концентрується. Жовчний міхур передає її після того, як людина поїсть, в дванадцятипалу кишку. Там вона служить для поліпшення засвоєння жирів їжі. Чи може хворіти жовчний міхур? Може і по-різному.

Наприклад, найпоширенішою причиною появи болів в області правого підребер`я зазвичай служать камені. І якщо вже у вас в жовчному міхурі їх виявлять, це буде досить неприємне відкриття. У цьому випадку, вам може загрожувати операція для видалення жовчного міхура.

Болі в жовчному міхурі - камені



Камені в порожнині жовчного міхура утворюються з твердіє жовчі. Це пов`язано з холестерином, який знаходиться в жовчі. При зневодненні і сильної концентрації жовчі, він перший починає осідати. Камені нешкідливі, поки вони нерухомо лежать в порожнині жовчного міхура. Але при їх переміщенні, починаються проблеми. Вони можуть закупорити жовчний протік, що веде до тонкому кишечнику. У цьому випадку, проштовхування каменю крізь протоку є причиною, чому болить жовчний міхур. Цей біль може тривати до декількох годин. Якщо вже у Вас в жовчному міхурі виявилися камені, варто подумати про методи їх розчинення, за умови, що у Вас немає цукрового діабету.

Хвороби, які викликають болі в області жовчного міхура



Найбільш поширені захворювання, що супроводжуються болями в області жовчного міхура, це:

  1. Холецистит хронічний або гострий. Для нього типові постійні ниючі або, іноді, які проявляються болі в області жовчного міхура. Або болю виникають приблизно в межах трьох годин після прийому великої кількості їжі, часто жирної і смаженої. Болі можуть віддаватися в області правої лопатки, плеча і шиї. Можуть бути присутніми відчуття металевого смаку або гіркоти у роті, відрижка, метеоризм, нудота, можливо чергування проносу і запору, а також безсоння і дратівливість. Жовтяниця в таких випадках не характерна.
  2. Жовчнокам`яна хвороба,
  3. Дискінезія жовчовивідних шляхів - це порушення функції скорочення жовчного міхура. Це захворювання викликає болі в області жовчного міхура типу жовчної кольки. Часто це може поєднуватися з порушенням випорожнення порожнини жовчного міхура. Захворювання може бути пов`язано з дисфункцією сфінктера Одді, який регулює надходження соків і жовчі в дванадцятипалу кишку. Або це може бути одна з форм дисфункції.
  4. Виникнення гиперкинетической дисфункції жовчного міхура може характеризуватися такими особливостями, як болить жовчний міхур. При цьому захворюванні періодично виникають сильні колікообразние болю в області правого підребер`я. Біль може переходити в плече, в праву лопатку, в ліву частину грудної клітки. Біль часто виникає раптово, багаторазово повторюється, може супроводжуватися блювотою, відчуттям нудоти, порушенням функції кишечника, зрідка з`являється головний біль, серцебиття, пітливість. Однак запальний процес в аналізах крові зазвичай відсутня.
  5. При гипокинетической дисфункції у пацієнта спостерігається постійний тупий біль у правому підребер`ї. Чіткої локалізації немає. Виникає відчуття розпирання. Ці симптоми посилюються в значній мірі, при емоційному навантаженні, рідше при прийомі їжі. Хворого турбує відрижка, гіркий присмак у роті, здуття живота, поганий апетит, запор.
  6. Пороки розвитку, можуть протікати абсолютно безсимптомно або ж супроводжуватися болями в жовчному міхурі різної періодичності, тривалості та інтенсивності.
  7. Пошкодження жовчного міхура в результаті травми бувають
  8. відкриті,
  9. закриті.
  10. Обмінні захворювання жовчного міхура:
  11. холестероз,
  12. жовчнокам`яна хвороба.
  13. Холестероз клінічно проявляється стабільними тупими ниючими больовими відчуттями в області правого підребер`я. Вони посилюються при швидкій ходьбі, трясці, нахилі корпусу вперед, при перенесенні тяжкості в правій руці.

  14. Паразити можуть бути причиною захворювання, через якого болить жовчний міхур. Лікування в цьому випадку призначає лікар на підставі результатів лабораторних досліджень.
  15. Пухлини. Досить інтенсивні болі, жовтяниця, втрата ваги тіла, анемія, наростаюча слабкість, асцит дають привід запідозрити рак жовчного міхура.

Пам`ятайте про те, що поставити точний діагноз і призначити лікування може тільки лікар-гастроентеролог.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!