» » » Що таке жовчний міхур?

Що таке жовчний міхур?

Що таке жовчний міхур?

Жовчний міхур - орган людини, а також хребетних тварин, в якому накопичується жовч з печінки для подальшого вивільнення її в тонкий кишечник під дією спеціального гормону - холецистокинина.

Нижче розказано про будову, розташування та призначення жовчного міхура.

Де розташований і як виглядає?

Жовчний міхур розташувався на нижній поверхні печінки. Форму міхур має овальну. За своєю структурою він є мішкоподібний резервуар кілька подовженої форми - один кінець широкий, інший - вузький. Перехід від одного кінця до іншого - плавний. Розмір міхура в довжину коливається від 8 до 14 см, в ширину - від 3 до 5 см. Колір міхура - зеленуватий.

будова

Жовчний міхур складається з дна (найширша частина), середньої частини і шийки (вузька частина). При цьому від шийки відходить міхурний жовчний протік, в якому розташований сфінктер Люткенса, який регулює обмін жовчю.

Для чого потрібен жовчний міхур?

Отже, як ми вже сказали, жовчний міхур передає жовч в тонкий кишечник. Головне завдання жовчного міхура - накопичувати належне кількість жовчі і передавати його кишечнику в потрібний момент, а саме тоді, коли в шлунок надходить їжа.



Жовч в кишечнику виконує безліч функцій, і велика їх частина пов`язана з організацією правильного травлення. Так, наприклад, жовч забезпечує зміну шлункового травлення на кишкове, фільтрує холестерин і інші речовини, які не можуть фільтрувати нирками, активує ферменти, необхідні для переварювання білків.

Чи можна жити без жовчного міхура?

Жовчний міхур НЕ відноситься до життєво важливих органів, а тому при серйозному порушенні його функціонування (його причинами в більшості випадків є неправильне харчування - порушення режиму, надмірне вживання алкоголю і жирної їжі, а також дисфункція печінки), наприклад, при застої жовчі, пацієнтам показано видалення.

Людина може жити без жовчного міхура, однак при цьому необхідно до кінця життя дотримуватися спеціальної дієти і режим харчування, регулярно проводити спеціальну гімнастику, а також лікарську терапію.

Читайте також:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!