» » » Що робить жовч?

Що робить жовч?

Що робить жовч?

Жовч є рідиною жовто-зеленого або коричневого кольору, гірку на смак і володіє специфічним запахом. Виробляється жовч не в жовчному міхурі, як багато хто думає, а продукується клітинами печінки, акумулюється там і, потім, через жовчний проток частина її направляється в жовчний міхур на зберігання, а інша частина надходить в дванадцятипалу кишку, щоб взяти безпосередню участь в процесі травлення.

Коротка історична довідка

В середні віки лікарі й алхіміки знали про наявність в тілі людини двох типів жовчі - печінкової і міхурової, але не розуміли її призначення, хоча і здогадувалися, що вона дуже важлива для нормальної життєдіяльності організму. Вони розробили спеціальну гуморальную теорію, що погоджує темперамент людини з співвідношенням чотирьох основних життєвих соків, що циркулюють в людському тілі, до яких віднесли кров, слиз (зараз її називають лімфою), а також жовту і чорну жовч.



Згідно з цим вченням гіпотетичне переважання в організмі світлої жовчі робило людини нахабним, істеричним і запальним, а надлишок чорної жовчі породжував смуток і душевну тугу. І хоча всі ці теорії залишилися в далекому минулому, а сучасні лікарі прекрасно знають, для чого жовч виробляється в організмі людини, до сих пір ще в народі злого і дошкульного людини прийнято називати «жовчним», незважаючи на те, що жовч до його дурному характеру не має ні найменшого отношени.

Освіта жовчі

Жовч виробляється клітинами печінки і дрібних жовчних проток в ній знаходяться. Потім вона надходить в жовчний міхур, де і зберігається до того моменту, коли дванадцятипала кишка наповниться напівперевареною в шлунку їжею і організму буде потрібно велика кількість жовчі для її подальшого перетравлення. Таким чином, за добу в організмі дорослої людини безперервно утворюється більше літра жовчі, яка депонується в жовчному міхурі, для того щоб бути використаною в потрібний момент.

функції жовчі

  • Жовч забезпечує зміну шлункового травлення, здійснюваного за допомогою пепсину, на кишкове, в якому провідну роль відіграють ферменти, що виробляються підшлунковою залозою.
  • Жовч містить в своєму складі жовчні кислоти, які емульгують жири, що знаходяться в перевариваемой їжі, і тим самим сприяють їх швидкому розщепленню, всмоктуванню і засвоєнню.
  • Наступне, що робить жовч, що надійшла в кишечник, це стимулює його моторну функцію і прискорює перистальтику, в результаті чого збільшується швидкість абсорбції поживних речовин.
  • Жовч сприятливо бактеріостатичнудію на мікрофлору кишечника і запобігає розвитку в ньому небажаних гнильних процесів.
  • Велике значення жовчі і в регуляції електролітного і білкового обміну, виведення з організму білірубіну і холестерину, які не фільтруються нирками і видаляються з організму виключно при її допомоги.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!