» » » Скільки перетравлюється їжа?

Скільки перетравлюється їжа?

Скільки перетравлюється їжа?

Любите смачно поїсти і вмієте рахувати кількість калорій? А знаєте, скільки перетравлюється їжа? Якщо немає, давайте навчимося правильно харчуватися разом! Подивимося, які продукти харчування обтяжують наш шлунок безглуздою навантаженням, а які швидко дають нашому організму сил і енергії.

Визначаємо обсяг їжі

Все, що ми з`їдаємо, потрапляє в наш шлунок. Візьміть свою руку і стисніть її в кулак - це приблизний розмір вашого шлунка. Ось стільки ви повинні покласти їжі на тарілку, щоб ваш шлунок відчував себе комфортно і бадьоро переварював їжу. Але наша енергійність залежить не тільки від обсягів з`їденої їжі. Дуже важливо знати, який час потрібен на розщеплення їжі, щоб допомогти собі у виборі харчування.

Процес перетравлення їжі в шлунку

Щоб з`ясувати, скільки перетравлюється їжа в шлунку, потрібно розібратися з самим процесом переварювання. Всередині наш шлунок має крихітні залози, які виділяють шлунковий сік. На внутрішніх стінках шлунка розташовуються м`язи, які дрібненько перетирають їжу.



Така подрібнена їжа надходить в тонку кишку. Тут триває процес перетравлення, і, оброблена кишковим соком, їжа засвоюється в стінки кишечника, а звідти надходить до тканин і органів. Решта виходить у вигляді калу. Ось це і є процес перетравлення їжі в шлунку.

Час перетравлення деяких продуктів

Наше відчуття ситості ми отримуємо від їжі, яка повільно перетравлюється, а енергію нам дає швидко перетравлюється їжа. Від чого залежить, скільки часу перетравлюється їжа? Це залежить від того, що ми з`їли. Давайте розділимо продукти на групи і подивимося, скільки часу їм потрібно для перетравлення.

Від 15 хвилин до 1 години

  • Всього 15-20 хвилин потрібно сокам і бульйонів для швидкої засвоюваності.
  • Трохи більше - 20-30 хвилин перетравлюються салати з овочів і фруктів, а також дині, кавуни, апельсини, виноград.
  • Яблука, груші, вишня, персики, помідори, огірки, солодкий перець, а також зварені овочі, засвоюються в нашому організмі за 40 хвилин. Майже стільки ж часу для перетравлення потрібне вареної кукурудзи, квасолі, цвітній капусті, кабачків.

Від 1 години до 1,5 годин

  • Стільки часу перетравлюються крахмалосодержащие овочі (картопля, гарбуз, топінамбур і інші) і крохмалиста їжа (гречка, рис, перловка, вівсянка), а також бобові, які поєднують протеїни і крохмаль (соя, сочевиця, спаржа, горох).
  • А, ось горіхи і насіння соняшнику, гарбуза і кунжуту, можуть засвоюватися до 3 годин, але якщо їх заздалегідь замочити у воді, а потім подрібнити - час перетравлення скорочується до 1,5 години.
  • Цінні для людського організму, молочні продукти, такі як сир, домашній сир, бринза, засвоюються півтори години, якщо знежирені.

Від 1,5 години до 5 годин

  • Це час перетравлення курячого м`яса. Іншим видам м`яса потрібно більше часу: баранині, яловичині, індичці - до 4 годин, свинині - до 5 годин.

Час, який ми привели, відноситься тільки до часу знаходження їжі в шлунку. І ще, харчуйтеся з задоволенням! Смачна їжа принесе більше користі вашому здоров`ю і поліпшить настрій.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!