» » » Як виглядає шлунок?

Як виглядає шлунок?

Шлунок є органом травної системи людини, завдяки якій ми отримуємо необхідну для життєдіяльності енергію. Кожен з нас знає, як виглядає шлунок зі шкільної програми, проте більшості людей ця інформація не потрібна, тому вона забувається з часом. Даною статтею освіжимо ці знання.

Будова шлунка людини

Шлунок є розширенням травної труби, яке знаходиться між стравоходом і дванадцятипалої кишкою, і являє собою порожнистий м`язовий орган. Шлунок знаходиться в лівому підребер`ї. Величина шлунка індивідуальна, крім того, залежить від ступеня розтягування. При помірній наповненості шлунка, його довжина становить 24-26 см. Ємність же шлунка в сильному ступені залежить від харчових переваг людини і може варіюватися від одного до декількох літрів (при наповненні).

Шлунок прийнято умовно ділити на складові частини: кардіальний відділ, який пов`язує шлунок з стравоходом, тіло шлунка і його дно (або звід, верхня частина шлунка), і пилорический відділ. Останній включає в себе: антральний відділ і привратникового канал (пов`язує шлунок з 12-палої кишкою).

Також в шлунку розрізняють стінки: передню і задню, і малу і велику кривизну. Самі стінки шлунка складаються з трьох оболонок:

  • Серозна оболонка (зовнішня оболонка шлунка).
  • М`язова оболонка. Завдяки м`язам шлунка відбувається перемішування їжі в химус, і просування її по шлунку.
  • Слизова оболонка. У ній містяться залози шлунка (кардіальні, шлункові, пилорические).

Варто зауважити, що всередині шлунок являє собою безліч складок з різним напрямком. При наповненні шлунку їжею, він вирівнюється за рахунок зміни складок.



Особливості будови шлунка повністю відповідають виконуваних їм функцій травлення, які ми і розглянемо далі.

функції шлунка

  • Резервуар для поедаемой їжі. Ця функція дозволяє нам з`їсти за раз їжі, більше в кілька разів того, що наша травна система може переварити. Саме це забезпечує нас енергією на кілька годин.
  • Вироблення травних ферментів, що входять до складу шлункового соку, завдяки якому і здійснюється наступна функція.
  • Механічна обробка та хімічна перетравлювання їжі. У шлунку відбувається перемішування їжі в однорідну масу (химус), розщеплення білків, і частково жирів. А також шлунок здійснює порційне просування кашки в кишечник, для подальшої переробки.
  • Всмоктування корисних речовин.

Шлунок, як і інші органи людини схильний до різних захворювань, таким як гастрит, виразка, рак. При будь-якому захворюванні відбувається зміна в будові шлунка. Мало привабливої картиною є шлунок хворого виразкою.

У сучасному світі, у вічній гонці, ми забуваємо про своє здоров`я, постійно перебуваємо в стресі, неправильно харчуємося, набуваємо все нові і нові шкідливі звички, і при такому житті ніхто не застрахований від виразки. Хочете знати, як виглядає виразка шлунка? При цьому захворюванні порушується слизовий шар стінок шлунка, на них утворюються ранки (виразки), які відрізняються за кольором від слизової поверхні шлунка. Захворювання стає хронічним, з періодичними загостреннями. Крім того, виразка може вразити і інші органи травної системи (стравохід, кишечник).

Тепер Ви знаєте будова і функції шлунка, стежте за тим, що і як Ви їсте. Адже від цього залежить Ваше здоров`я.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!