Як перевірити шлунок?

Як перевірити шлунок?

Орган, від діяльності якого залежить стан всього організму - це шлунок. Саме там переробляються продукти харчування в амінокислоти. Відбувається цей процес за допомогою шлункового соку. Це агресивна лужне середовище, в основу якої входить соляна кислота. Саме від її концентрації в шлунковому соку, залежить загальна кислотність шлунка. Якщо у вас спостерігається печія, болі в шлунку або в боці, то є ризик того, що кислотність підвищена і є можливість інших захворювань шлунково-кишкового тракту. В такому випадку, варто задуматися, як перевірити шлунок. 

Медичне обстеження



Багато хто може радити визначити рівень кислотності в домашніх умовах, за допомогою лакмусового паперу або інших засобів. Але тільки лікар-гастроентеролог здатний вчасно розпізнати зачатки хвороб і провести комплексні аналізи. Вибираючи, де перевірити шлунок, можете звернутися як у приватну, так і в державну клініку. Це залежить виключно від ваших можливостей. Це може бути окремий приватний кабінет, або цілий діагностичний центр, де проведуть комплексні аналізи всього організму. Так що, місць, де можна перевірити шлунок, маса. Визначившись з місцем обстеження, необхідно записатися на прийом до лікаря. Там вам буде потрібно пройти ряд процедур:

  • Бесіда. Саме під час бесіди з лікарем, вам буде необхідно розповісти про всі свої симптоми і ознаки нездужання. Саме вони вкажуть фахівця той напрямок, в якому варто працювати.
  • Огляд. Під час огляду живота, лікар може вже побачити ряд змін, які є симптомом хвороби. Так, здуття живота свідчить про застійних явищах і поганий моториці шлунка. Провівши пальпацію області живота, можна буде визначити наявність пухлин ігрижового каналів.
  • Зондування. Після, вам доведеться пройти процедуру зондування, введення зонда безпосередньо в шлунок. Зонд закріплений на тонкій трубці, яка повільно вводиться в шлунок. Потім, лікар або робить забір шлункової рідини за допомогою шприца, або спостерігає за роботою шлунка. Для цього, крім зонда, вводять активізують препарати, під дією яких, можна побачити весь процес утворення шлункового соку.
  • Барвник. Такий метод більше підходять для людей, яким протипоказано введення зонда. Це може бути підвищена чутливість блювотного рефлексу. Як перевірити кислотність шлунка за допомогою барвника? Здійснюється це за допомогою спеціального препарату. Його потрібно випити пацієнту, після чого речовина розчиниться в шлунку і буде виведено з уриною. Саме її колір буде свідчити про підвищену або зниженій кислотності.
  • Ендоскопія. Може проводитися як разом, так і замість зондування. При цій процедурі необхідно ввести ендоскоп, що дозволяє побачити наявність пухлин, виразок шлунка та інших хвороб.
  • Рентгенографія. Проводиться також як додатковий метод визначення стану шлунково-кишкового тракту. В основі процесу лежить контроль руху сульфату барію, який пацієнт приймає у вигляді кашки. Проходження контрастного препарату добре видно на рентгені, і дозволяє простежити «поведінку» шлунка в цей час.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!