» » » » Як робити клізму дитині?

Як робити клізму дитині?

Як робити клізму дитині?

У дітей так часто виникають проблеми з кишечником. І з першого погляду може здатися, що ставити клізму дуже важко, тим більше - дитині. Але, розібравшись в самій процедурі і в її видах, ви зрозумієте, як робити клізму дитині, і легко навчитеся робити самі.

Правила проведення клізми

У дітей внутрішні органи знаходяться в стадії росту. Тому, коли спостерігається порушення роботи кишечника, важливо зрозуміти причину, щоб призначити потрібне лікування. Якщо - це запор, постарайтеся змінити режим харчування. Давайте дитині більше сирих фруктів і овочів, і обмежте солодкі страви, в`язкі каші, кисіль. Але найчастіше проблема запору вирішується за допомогою постановки клізми. Розглянемо, як правильно робити клізму дитині.

Клізма буває різних видів, але правила проведення майже однакові. Використовують при цій процедурі спринцовку з м`яким або з твердим, знімним наконечником. Дитину укладають на лівий бік і не поспішаючи вводять воду в організм, обов`язково при вдиху. Повільно і обережно потрібно витягнути клізму, звести сідниці дитини і потримати 1 хвилину. Процедура тепер швидко закінчиться, і малюк почувcтвует полегшення.

Зверніть увагу на температуру води. Вона повинна бути трохи нижче кімнатної температури. Занадто тепла вода всосется кишечником, а холодна - призведе до спазмів.

Всім дітям можна ставити клізму?

Багато батьків задаються питанням, чи можна дитині робити клізму? В принципі, для дітей немає протипоказань для призначення клізми. Вона може знадобитися дитині будь-якого віку. Навіть грудним малюкам, за допомогою клізми, допомагають перетравлювати їжу, якщо природна мікрофлора кишечника не справляється сама. Адже в цей період спостерігаються здуття живота, проноси, запори та інші проблеми кишечника.



Правда є діти, які ніяк не дають поставити клізму. Іноді доводиться звертатися за допомогою до дитячого психолога. Він з`ясує причину і допоможе зробити потрібну для дитини процедуру. При цьому, головне, малюк не отримає емоційну травму і уникне комплексів і фобій.

Ряд нескладних правил

Багато лікарів завжди нагадують батькам, як робити клізму дитині. Наведемо важливі вимоги:

  1. Руки попередньо мийте з милом.
  2. Промивайте і кип`ятіть клізму (всі її елементи).
  3. Якщо призначена масляна або лікарська клізма, спочатку зробіть очисну клізму.
  4. Рідина - це розчин або препарат, який рекомендує лікар.
  5. Перевірте температуру рідини.
  6. Поясніть дитині важливість процедури.
  7. Вводите рідина м`яко і спокійно.
  8. Простежте за дитиною, щоб до кінця процедури він був спокійний.

Щоб не помилитися в обраному обсязі води, знайдіть табличку з нормою води по відношенню до обхвату живота. Наприклад, якщо обхват живота 50 см - води потрібно взяти 0,5 л і т.д. А так же, стежте за відчуттями дитини і дивіться, щоб не розпирало в боці.

За видами і призначень клізми бувають:

  • очисна - при харчових отруєннях, запорах, а так само як основа перед іншими видами клізм (використовують воду);
  • лікарська - лікування препаратами або травами;
  • масляна - при запаленні кишечника і як м`який проносний засіб (використовується вазелінове, конопляне або рослинне масло);
  • сифонная - при отруєнні отрутами рослинного або синтетичного походження.

Правильне застосування клізми поліпшить роботу і стан кишечника і призведе до швидкого одужання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!