» » » » Чому народжуються діти дауни?

Чому народжуються діти дауни?

Чому народжуються діти дауни?

Від народження дитини з синдромом Дауна не застрахована жодна сім`я. Ви можете вести виключно здоровий спосіб життя, займатися спортом, не мати жодної шкідливої звички, раз на рік проходити повне медичне обстеження - все це не дає вам ніяких гарантій того, що у вас не народиться такий малюк. Довгий час люди не розуміли, від чого на світло час від часу з`являються такі дивні діти, які не схожі на своїх здорових родичів. Все прояснилося, коли вчені впритул підійшли до вивчення генома людини і визначили каріотип, т. Е. Хромосомний набір людини. Тоді-то генетики і змогли, нарешті, дати відповідь на питання, чому народжуються діти дауни.

зайва хромосома

Було встановлено, що каріотип здорової людини представлений двадцятьма трьома парами хромосом. Трисомія по двадцять першій парі і обумовлює синдром Дауна у дитини. Тепер постараємося пояснити вам, від чого народжуються діти дауни більш простою мовою. Як ми вже говорили, у нормальної людини в ядрі кожної клітини міститься сорок шість хромосом, а у дитини з синдромом Дауна їх на одну більше - сорок сім. Наявність зайвої, третьої хромосоми у двадцять першій парі і призводить до того, що дитина народжується з синдромом Дауна.



Зайва хромосома, що з`явилася в результаті неправильного розподілу статевих клітин - це спонтанна геномна мутація, генетична випадковість, свого роду поганий жарт Господа Бога. Ця патологія не передається у спадок, з однаковою частотою зустрічається у хлопчиків і дівчаток, і спостерігається у представників усіх рас. Синдром Дауна не лікується, адже це не хвороба, а вроджена неспадковим порушення в розвитку організму. Тому в родині, де є дитина Даун, всі інші діти можуть бути абсолютно здорові.

вік породіллі

Через що саме клітини раптом починають неправильно ділитися досі достеменно невідомо. Однак генетики під час пошуків відповіді на питання, чому народжуються діти з синдромом Дауна, вивели одну певну закономірність. Вони помітили, що ризик народити дитину Дауна істотно зростає зі збільшенням віку породіллі. Так якщо шанс народити хвору дитину у двадцятирічної жінки дуже невеликий, менше однієї десятої частини відсотка, то до сорока років він зростає вже до п`яти відсотків, тому народжувати в такому віці дуже ризиковано.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!