» » » Як називають діда мороза?

Як називають діда мороза?

Як називають діда Мороза?

Діда Мороза знають і чекають під Новий Рік навіть зовсім маленькі діти (а якщо ви не впевнені пояснити малюкові, хто це, зверніться до статті Хто такий Дід Мороз). Але так чарівного старого звуть у нас.

А як називають діда Мороза в інших країнах?

Найвідоміший дід Мороз

Завдяки голлівудської продукції загальновідомо, що в США новорічний дідусь зветься Санта Клаусом. Під цим же ім`ям він відомий в Англії (де має ще одне ім`я - Батечко Різдво) і Австралії. Однак якщо в холодних країнах в якості транспорту він використовує оленів і носить шапку з червоною курткою, то в Австралії Санта одягнений в плавки і катається на скутері - в силу особливостей клімату. Близьке ім`я у діда Мороза і в Нідерландах, де його називають Сандерклаас. Він одягнений в одяг єпископа, а подарунки через труби доставляють двоє сажотрусів.

Споріднені імена



Найстарішим, першим в історії дідом Морозом був святий Миколай. Це ім`я за ним до сих пір залишилося в Польщі і Бельгії. Данська святий Ніколас отримав на додаток і інші найменування: Юлетомте, Юлеманден. У Чехії він трансформувався в Діда Мікулаша, а у західних слов`ян - в Святі Мікалауса.

інші імена

У багатьох країнах дідові Морозу «присвоєні» особисті, несхожі на інші імена:

  • Італія: Бабо Наттале.
  • Іспанія: Папа Ноель. Він кладе свої подарунки на балкони. Схожі імена носить французький новорічний дід: Пер Ноель (Дід Січень). Він спускає свої подарунки через димохід.
  • У Швеції у діда Мороза три імені: Юлніссан, Кріса Крінгл і Йолотомтен.
  • Японського Санта Клауса звуть Одзи-сан.
  • В Узбекистані до дітей в святкову ніч приходить Корбобо. Він єдиний серед всіх іноземних дідів Морозів має супутницю Коргиз - аналог нашої Снігуроньки.
  • Китайці свого Санту кличуть Шен Дань Лаожень, камбоджійці - Дід Жар, карели - Паккайне, румуни - Мош Джеріле, а казахи - Аяз-ата.
  • Ірландський дід Мороз - Даіда на Ноллаіг (Батько Різдво) - потихеньку витісняється всюдисущим Санта Клаусом. Як і в Англії, подарунки він складає в носок, підвішений біля каміна.
  • У Німеччині діда Мороза називають Вайнахтсман. Він їздить на ослику, тому діти в свою взуття обов`язково кладуть трохи сіна, щоб осів підкріплюся. А подарунки німецький дідусь залишає на підвіконні - для них спеціально ставиться тарілка.
  • Цікава ситуація з дідом Морозом в Норвегії. Його тут замінює цілий натовп гномів-будинкових, званих Ніссе

Про те, куди писати листи дідові Морозу зі своїми побажаннями, можна почитати в матеріалі Де живе Дід Мороз.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!