» » » Чому кричать "гірко" на весіллі?

Чому кричать "гірко" на весіллі?

чому кричать

Ми звикли за весільним столом кричати «гірко!». Але мало хто знає, звідки пішов цей дивний звичай. Є кілька різних думок, давайте розглянемо їх.

За однією з версій, спочатку звичай цілуватися після крику «гірко» виглядав зовсім не так, як сьогодні. За старих часів на Русі під час весільного бенкету наречена обходила гостей з тацею і чарками горілки. Кожен із запрошених (зазначу, що звичай стосувався тільки чоловіків) клав на піднос монету і брав горілку. Випивав і на знак того, що піднесли йому саме горілку, а ніщо інше, вимовляв «гірко!». А потім ... цілував наречену. Так-так, саме гості, а не жених цілували молоду. Це одна з версій, чому кричать «гірко» на весіллі. Поступово звичай змінився, може бути, тому що не дуже-то приємно було нареченому дивитися, як його друзі цілують кохану. Тепер «монополія» на невестіни поцілунки закріпилася за нареченим. А ось вигук «гірко!» Залишився.



Це тільки одна з версій, чому кричать гірко на весіллі. За іншою, замість «гірко!» Раніше прийнято було кричати «гірка!», Тому що весілля святкувалися переважно взимку. І однією з традиційних забав була гра, на зразок «царя гори». Наречена з подругами стояли на крижаній гірці, а наречений з друзями намагалися туди забратися, щоб поцілувати дівчат. Інші гості підбадьорювали молодь криками «гірка!». Пізніше вигук трансформувався в «гірко!». Але чому так сталося, автори цієї версії не пояснюють.

Є ще маса версій походження цього звичаю. Наприклад, що кричачи «гірко!», Гості мали на увазі гіркоту розставання нареченої з рідною домівкою. Або що таким чином друзі і родичі хотіли залишити всю гіркоту сварок і суперечок за весільним столом, щоб подальше життя молодих було солодким, як мед.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!