» » » Що роблять їжаки?

Що роблять їжаки?

Що роблять їжаки?

Їжачки - милі тварини, які можуть стати улюбленими домашніми вихованцями для людини.

Однак зрозуміло, що в природному середовищі вони ведуть зовсім інший спосіб життя, ніж в домашніх умовах. Що роблять їжаки на волі?

Загальна характеристика і образ життя їжака

Звичайний їжак, можна сказати, поширений повсюдно. Він населяє ліси, рівнини, маленькі галявини і навіть парки, але уникає болотисту місцевість і хвойні ліси. Маса звичайного їжака рідко досягає 1 кг, а довжина становить до 30 см. Зате голок на тулуб у дорослого їжака можна нарахувати до 6 000. Вони зазвичай бурого забарвлення.

Активні їжаки в нічний час дня, а в решту часу доби вони люблять перебувати в укриттях або в своїх нірках. Залишати свій будинок їжачок не любить. Для його споруди він обирає зазвичай ями, коріння різних дерев, кущі або норки гризунів, які закинули колишні господарі. Єжи облаштовують своє житло за допомогою підстилки з листя або сухої трави. Свою територію ці тварини охороняють дуже ревно. Хоча вони живуть поодинці, все ж поселяються недалеко один від одного. Про шлюбному періоді тварин читайте докладно в нашій статті Як розмножуються їжачки.



Як і у більшості нічних тварин, у їжаків зір розвинений слабо, але при цьому у них хороший слух і нюх. Крім того, вони досить швидко бігають, здатні плавати і стрибати. А що роблять їжаки взимку? З настанням холодів звичайний їжачок гарненько закриває вхід у своє житло і впадає в сплячку. Як правило, вона триває з жовтня по квітень. До того як почнеться зимова сплячка, їжакові необхідно запастися жиром в кількості до півкілограма. Інакше тварина ризикує померти від голоду в холодну пору. Запаси жиру їжак накопичує влітку.

Що стосується харчування, то, всупереч уявленням нашого дитинства, їжаки харчуються не тільки яблуками, які переносять на своїх голках. Основою їх раціону є комахи, черви, гусениці і слимаки. Іноді їжачок харчується амфібіями і рептиліями, але їсть також фрукти і ягоди.

Оскільки дана тварина мало вразливе до зміїному отрути, воно може в окремих випадках є і невеликих змій. Рідко їжак може харчуватися і польовими мишами. Особливо люблять їжачки яйця птахів. Вони можуть поїдати і пташенят дрібних птахів, якщо їх гнізда знаходяться на землі. По темі читайте також нашу статтю Чим харчуються їжаки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!