» » » Як запрягати коня?

Як запрягати коня?

Як запрягати коня?

Не кожна людина зараз є власником коня, особливо, навіщо він потрібен нам в місті, інша справа мати тварина за містом, де можна його використовувати для роботи і відпочинку. Ясна річ, що рано чи пізно, вам потрібно буде його запрягти у віз, сани, а якщо вперше в житті стикаєтеся з цим, то заперечує коня вам буде дуже складно. При цьому, щоб знати послідовність запряжці коня вам потрібно не один раз спробувати зробити це. Тому в даній статті ми постараємося дати практичні поради з техніки запряжці коня, також виділимо основні складові упряжки, які види упряжки є.

Що таке упряж, її складові

Перед тим, як запрягати коня, потрібно розібратися з поняттям упряж. Отже, упряж або збруя - це спеціальне пристосування для безпосередньо запряжці коня у віз будь-якого типу. Розглянемо основні компоненти і складові частини будь-упряжки:

  • Вузда - головний елемент упряжки, який служить для управління конем. У свою чергу узда має в собі такі комплектуючі: уділо (або трензель, який вставляється в рот коня) - кільця уділа- потиличний ремень- два нащечних ременя, який сприяють фіксації трензеля в роті Лошади- підборіддя ремінь, завдяки якому вуздечка НЕ зісковзує з голови Лошади- налобний ремінь, який не дає вузді впасти на шию коня.
  • Другим головним компонентом упряжі є хомут, за допомогою якого возі передається тягове зусилля коня. Вона складається з: клещей- хомутіни- супоні- гужей (вони з`єднують хомут з голоблею) - покришкі- підкладки з войлока- Горт (спеціальний ремінь, який фіксує хомут) - кільця. Слід пам`ятати, що хомут не повинен бути занадто тісним і стискати коню шию.
  • Седелка - спеціальний пристрій упряжки, яке закріплює і підтримує запряжці, також передає до 15% більше тягового зусилля коня.
  • Попруга - це пристосування для того щоб утримувати седелку на спині коня.
  • Ще дуже важливим елементом упряжки є шлея. Завдяки цьому компоненту утримується хомут, він стоїть на місці і не з`їжджає при, наприклад, дуже різкому гальмуванні або спуску з гори. Шлея - це по суті набір ременів, який регулює, утримує, фіксує коня в упряжці.
  • Черезсідельник - спеціальний ремінь, який проходить через седелку, а також з`єднується з голоблею. Даний ремінь підтримує хомут, голоблі, дуги на спині коня і сприяє передачі тягової сили від тварини до упряжці. Також існує ще й такий ремінь під назвою подбрюшнік, який проходить під попругою і закріплений на голоблі.
  • Якщо вас зацікавила упряжка коней, то про віжки ви знаєте в найпершу чергу. Віжки призначені для управління конем.
  • І останнім компонентом без якого упряж не може існувати - це дуга. Вона з`єднує хомут і голоблю за допомогою гужей. Також дуга призначена для того щоб амортизувати, пом`якшувати удари вози про нерівності дороги, що дуже добре для коня.


Щоб більш детально, у вигляді картинок, дізнатися про пристрій упряжки і порядок запряжці коня, ви можете відвідати даний ресурс



Розібравшись з тим з чого складається упряж, можна переходити до самого процесу запряжці коня у віз. Далі ми розповімо, як правильно запрягати коня в російську однокінна дугову упряжку.

Порядок запряжці коні в візок

  • Починати запряжці коня потрібно з огляду і чищення тварини. Необхідно також оглянути всі компоненти збруї на цілісність, перевірити чи немає явних пошкоджень, якщо гужі не мають однакової довжини підрівняйте їх (тому, що упряжка буде криво і це суттєво заважатиме при русі вози).
  • Після приготувань до упряжки, вивезіть її на рівну площадку і виносьте всю упряж.
  • Беріть подбрюшнік і черезсідельник, так як це два ременя, які одним своїм кінцем пришиті до однієї каблучки. Дані ремені пропускайте, таким чином через кільце, щоб ви змогли утворити петлю, потім надягайте петлю на голоблю.
  • Після цього надягайте на коня хомут, вуздечку і седелку. Не забудьте покласти седелку таким чином, щоб вона припадала на нижню частину холки. Тут дуже тонкий баланс, адже якщо ви покладете седелку прямо холку коня то це буде високо, якщо на спину - низько. Хомут потрібно одягати в перевернутому стані (кліщами вгору). Одягайте на голову, потім в самій вузькій частині шиї коня перевертайте хомут в сторону, кліщами вже тепер вниз. Не забудьте поправити, щоб хомут зручно ліг на шию коня.
  • Далі кладіть шлею на холку і починайте розправляти її, пристібатися все пряжки шлеи до відповідних ремінцям, які знаходяться на хомуті. Підганяйте шлею в розмірі, таким чином, щоб між ременем і сідничного горбами коні могла пролізти ваша долоню.
  • Тепер виведіть коня у двір, щоб завести її в голоблю. На даний момент завести коня в голоблю можна кількома способами, це: завести коня через саму голоблю (це в тому випадку, коли кінь добре переступає через жердину) - поставити коня перед голоблею і завести (даний тип більш підходить поступливим коням) - і останній спосіб , при якому потрібно налити саму голоблю на коня (спосіб хороший для молодих ще лякливим коням).
  • Після заведення, вам потрібно взяти дугу, станьте обличчям до коня. Дугу приставляйте до правої ноги тварини, потім лівої вільною рукою беріть гуж так, як гуж має властивість розтягуватися, слід регулювати його під потрібний вам розмір, перекручуючи кілька разів.
  • Далі берете гуж і розміщуєте його так, щоб він був відстані від кінця голоблі, приблизно, на одну - дві долоні. Тепер вам потрібно взяти дугу, тримайте її перед собою, а кільце повинно знаходитися від вас. Лівий кінець дуги вам потрібно вставити в петлю гужа, потім перекладайте інший кінець дуги через саму голоблю, знову ж перед гужом і одночасно розвертайте дугу вперед, щоб покласти голоблю в виріз дуги (дугу встеляєте шию коня).
  • Тепер переходите до другої голоблі, так само саме поверніть дугу виїмкою до голоблі, берете гуж і накладайте його на голоблю і натягаєте петлю на дугу (натягнути можна, упершись в голоблю, кліщами притягує її до себе).
  • Після цього затягуєте хомут, ви повинні обмотати супоню навколо кліщів, сам ремінь повинен бути міцно затягнутим. Таким чином замкнули кліщі і тепер зверніть увагу, що дуга повинна бути перпендикулярна до голоблі.
  • Далі вам залишилося прив`язати коня до лівої голоблі і потягнувши кінь назад на крок, вставляєте в хомут.
  • Після цього переходите до голови коня, беріть привід і накидають його на шию, прив`язуйте темляк за одну з гужей на таку відстань, щоб кінь могла випрямити шию. Ремінці перекидаєте через голоблі, щоб не плуталися під ногами коня.
  • В кінці пристібаєте віжки до уділо, найкраще пропустити одну з віжок під гужом, а іншу потрібно розмістити над гужом.

Таким ось чином ви вже знаєте, як запрягти коня. Успіхів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!