» » » Як зробити тераріум?

Як зробити тераріум?

Як зробити тераріум?
Як зробити тераріум?

Ця стаття для тих, хто хоче подбати про затишний будиночок для свого екзотичного улюбленця. Я розповім вам про те, як зробити тераріум для черепахи і для змії. Ви дізнаєтеся про те, які для цього потрібні матеріали та інструменти і, звичайно ж, знайдете в статті докладну технологію виготовлення тераріумів.

Тераріум для сухопутної черепахи

Перш за все, нам знадобиться відповідна ємність. Це може бути, наприклад, досить містка скляна або пластикова ємність. У плані матеріалів черепахи досить невибагливі, а вам в цьому випадку буде набагато зручніше доглядати за своїм вихованцем і прибирати за ним. Що стосується дерева, то це чудовий екологічно чистий матеріал тут не зовсім підходить, оскільки прибирання в дерев`яному ящику виробляти набагато складніше. Врахуйте ще такий момент, що тварина може отримати скалку при терті об дерево. З форм найкраще підійде прямокутний акваріум - можна використовувати і старий, головне, щоб він був досить герметичний. Втім, будь-яку ємність можна герметизувати і вручну - за допомогою спеціальних затерли.

Як зробити тераріум своїми руками



Отже, ємність обрана, тепер приготуйте наступне: будівельну затірку, герметик або скляний клей або рідкі цвяхи, грунт для тераріуму (тирса, пісок, каміння) і лампу для обігріву - про лампу у нас буде окрема розмова, а поки приступимо до підготовки самої ємності . Спочатку потрібно провести герметизацію ємності. Якщо ви помітили, що в ній є щілини (наприклад, в днище або в стінках), потрібно обов`язково закласти їх будівельним герметиком, скляним клеєм або рідкими цвяхами. Це необхідно зробити з двох причин. По-перше, так вам простіше буде доглядати за черепахою, і її виділення не будуть витікати назовні. А по-друге, так тварина не зможе поранитися. Саме тому, якщо ви використовуєте для тераріуму скляний акваріум, потрібно також перевірити, чи немає де на поверхні гострого скла.

облаштування тераріуму



Для сухопутних черепах рекомендується використовувати такі наповнювачі, як пісок, дрібні камені (гальку), а також тирсу, або спеціальний деревне наповнювач, який, як і тирсу, дуже зручний тим, що його легко замінити при необхідності. Міняти грунтове покриття тераріуму потрібно, як тільки воно стає брудним. Нові тирса повинні бути обов`язково чистими і сухими. Проте, зазначу, що для черепах найкраще підійде саме галька і пісок, які, хоч і складніше замінити, але підійдуть вашому вихованцеві набагато краще. І ще одна важлива деталь - лампа для тераріуму. Справа в тому, що в тераріумі завжди повинна підтримуватися певна температура, близька до природних умов для черепахи. Сьогодні практично в будь-якому зоомагазині ви знайдете досить великій вибір спеціальних обігрівачів і ламп для тераріумів. У тому випадку, якщо з якихось причин ви не можете найближчим часом придбати таку лампу, рекомендуємо на цей період використовувати звичайну настільну лампу, прикріплену до стінки тераріуму на прищіпки. Таке освітлення і більш висока температура цілком підійдуть для вашої черепашки, але тільки на перший час, тому постарайтеся придбати спеціальну лампу або обігрівач якомога швидше.

Тераріум для змій

Зміям потрібні зовсім інші тераріуми, оскільки це набагато більш примхливі істоти, ніж черепахи. Причому, вибір тераріуму для змії безпосередньо залежить від її виду. Для багатьох видів змій (полози, вужі) підійде і дерев`яна конструкція, проте, наприклад, для водяного удава дерево в якості основи зовсім не годиться. Справа в тому, що ця змія багато часу проводить у воді, тому тераріум для неї потрібно підбирати зі скла - наприклад, з силікатного скла. Для інших змій (які не надто люблять воду) можна зробити тераріум і з дерева, і з ПВХ (пластика) і навіть з деревинно-стружкових плит (ДСП), проте для створення житла для великих змій доведеться використовувати навіть такі матеріали, як цегла або бетон. Розмір тераріуму повинен був достатнім для того, щоб змії було в ньому комфортно. Тому фахівці настійно не рекомендують тримати в міських квартирах великих і навіть середніх змій - від цього ваші підопічні будуть тільки страждати. І ще трохи про форму: якщо ви купили дерев`яну змію або люблячу лазити по деревах, то тераріум потрібно робити вертикальним або, як мінімум, кубічним. Для інших видів підійде і звичайна прямокутна форма.

Поради по виготовленню

Технологія виготовлення такого тераріуму буде, звичайно ж, відрізнятися від технології виготовлення тераріуму для черепах. По-перше, в такому тераріумі обов`язково має бути укриття для змії, він повинен бути обладнаний не тільки верхнім, але і нижнім підігрівом, а також в тераріумі для плазуна має бути хороше освітлення, система зволоження і навіть повітряний компресор і терморегулятор. Все це необхідно для того, щоб підтримувати умови для змії, максимально близькі до природних. Врахуйте, що по всій площі тераріуму потрібно буде так розташовувати пристрої, щоб створити необхідний для кожного виду перепад температур. Іншими словами, виготовити хороший тераріум своїми руками для змії вкрай важко. Однак нічого неможливого немає, і для того, щоб зрозуміти, як влаштований хороший тераріум - фото, схеми і відео в інтернеті виявляться як не можна до речі. Хороша схема міститься, наприклад, на цій сторінці: Типи тераріумів для змій. Також я знайшов для вас вельми пізнавальну статтю про те, якою має бути вентиляція в тераріумі.

Хочете своїми руками зробити тераріум? Відео про тераріумах - в тому числі і для змій - ви знайдете на просторах мережі, наприклад, на Youtube. Любителю, бажаючому утримувати вдома плазунів, бажано їх також подивитися. Для цього просто наберіть відповідний запит в будь-якій пошуковій системі в Інтернеті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!