» » » Як бути хорошою мамою?

Як бути хорошою мамою?

Як бути хорошою мамою?

Багатьох мам хвилює питання про те, як навчитися знаходити спільну мову зі своїми дітьми і навчитися розуміти їх. Адже, щоб діти стали хорошими дорослими, про це потрібно вже сьогодні піклуватися їх батькам. Як бути хорошою мамою? Поговоримо про це в даній статті.

Спілкування і послідовність

  • Спілкуйтеся з дитиною якомога частіше. Основне правило хорошого батька - це відчувати себе з дитиною на одній хвилі, бути в курсі будь-якого, навіть самого незначного, події в його житті. Здавалося б, уже про дитину все відомо і зрозуміло, а він раптом підносить щось нове. Ростуть діти швидко. Тому необхідно завжди бути дуже уважною і готової до несподіваним змін.
  • Вислуховуючи дитини, спілкуючись з ним на рівних, ви тим самим вчіть його правилами ведення бесіди. Хваліть його частіше або, навпаки, припиняйте його грубості. Зрозуміло, ви не зможете спілкуватися цілодобово, але дитина повинна знати, що у вас є на це час, і ви завжди готові його вислухати.
  • Якщо дитина намагається вам щось розповісти, а ви поспішаєте, попросіть його перенести розмову на вечір, і обов`язково поверніться до цього самі. Він зрозуміє, що спілкування з ним, дійсно, важливо для вас і, насправді, мама - найкраща слово на світі. Потрібно бути уважною і терплячою слухачкою, щоб і надалі викликати у дитини довіру. Від батьків часто доводиться чути скарги про те, що дитина просто не хоче з ними спілкуватися.
  • Будьте послідовні. Передбачуваність діти люблять. Встановлені обмеження і певний розпорядок життя, дає їм відчуття безпеки і захищеності в навколишньому світі. Чітко встановлені правила дозволяють уникати покарань і конфліктів. Не забувайте пояснювати дитині, чому поводитися треба саме так, а не інакше.

Кохання

  • Проявляйте свою любов при першій-ліпшій можливості. У вихованні, емоційна відкритість, напевно, навіть важливіше, ніж послідовність. Якщо дитина знає, що батьки його люблять, незважаючи ні на що, йому стає не так страшно, навіть якщо вони будуть його лаяти.
  • Намагайтеся хвалити його частіше, а якщо і сердитися, то за справу. Постійне «не можна» і «ні» викликає у дитини стрес і заперечення. Заохочуйте інтереси дитини якомога активніше і не намагайтеся нав`язати свої власні, за принципом: мама краще знає.
  • Спортивні батьки, які нав`язують своєму чаду заняття спортом, викликають у нього почуття напруги і нервозності. Дозволяйте дитині займатися тим, що цікаво йому. Тим самим, ви продемонструєте повагу до його власних здібностей і дасте зрозуміти, що приймаєте його таким, яким він є.
  • Проявіть гнучкість у вихованні. Багатьом мамам властиво коливатися між необхідністю дотримуватися певних правил і бажанням поступитися дитині. Ну, так, проявляйте гнучкість, адже з будь-яких правил є винятки. Але обов`язково поясніть, чому було зроблено таке відхилення від норми. Тим самим, ви і дитини навчіть бути гнучким при пошуку вирішення якої-небудь проблеми. Надалі він зможе пристосовуватися до змін, не втрачаючи при цьому поваги до обмежень і правилам. Але, якщо дитина відмовляється лягати вчасно спати, це не означає, що потрібно міняти час відбою. Необхідно набратися терпіння і наполягати на своєму. 
  • Отримуйте знання. Відповідаючи на питання: яка мама краще? - Ми говоримо та, яка розуміє і відчуває свою дитину. Яка вміє інстинктивно знаходити єдино вірне рішення. Для цього потрібно бути, як можна краще поінформованою про здібності і можливості своєї дитини. Неінформовані батьки, як правило, переоцінюють своє чадо і часто відчувають розчарування. Сьогодні існує маса літератури про виховання дітей. Вивчайте її. Не забувайте користуватися інтернетом, а також, таким цінним джерелом знань, як бабусі, дідусі, колеги, друзі, сусіди.

Подумайте про себе

  • Давайте собі можливість відпочити. Турбота про дітей вимагає неймовірного напруги душевних та фізичних сил. Тому що накопичилася втома може виливатися в нервозність і дратівливість. Тому, для того щоб знову стати хорошою мамою, потрібно просто трохи відпочити.
  • Будьте впевнені в собі. Дотримуючись всіх цих правил, ви дуже скоро зможете відчути досить позитивні результати. І у вас з`являться далеко не безпідставні підстави, відчути себе хорошою мамою. А ваша дитина завжди буде впевнений в тому, що мама краще знає, як потрібно зробити.
  • Будь мамі властиво зриватися час від часу. Головне, щоб їй вистачило мудрості попросити вибачення у дитини. В такому випадку, діти забувають образу швидко. Ну, а маму совість продовжує мучити довгий час. Щоб не докоряти собі даремно, потрібно запам`ятати:
  • У вас буде ще шанс продемонструвати своє правильне поводження. Дитина зробить проступок ще не один раз.
  • Такими помилками відразу зруйнувати добрі стосунки між вами і дитиною не можна.
  • Вилаяв його за розкидані речі, через деякий час ви похваліть його за вчасно зроблені уроки.
  • У важкій ситуації, якщо вам здається, що не вдається впоратися самостійно, завжди можна звернутися до фахівця-психолога.




І наостанок, ще один дуже важливий рада, який допоможе вам бути ближче до вашої дитини. Запам`ятайте, бути мамою - це дуже весело, до цього потрібно ставитися з легкістю. І, якщо йти по життю з легким серцем, то з дітьми спілкуватиметься значно простіше. Станьте на якийсь час безтурботної і безрозсудною, адже це основний секрет життя дітей. Постарайтеся більше часу приділяти своїм щирим емоціям і почуттям, а не тому, як ви виглядаєте зі сторони. Живіть повним життям, насолоджуйтеся нею і радійте, як діти! Ось ми і розповіли вам, як бути хорошою мамою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!