» » » Як ростуть м'язи?

Як ростуть м'язи?

Як ростуть м`язи?
Як ростуть м`язи?

М`язи людини - це складний механізм, який здатний працювати все життя, як вічний двигун. Замість бензину цей двигун має потребу в харчуванні, бажано комплексному і різноманітно, з великою кількістю природного білка. У кожної людини м`язи влаштовані зовсім однаково, але розмір їх, фортеця і сила, різні. Від чого ж залежать ці фактори, як ростуть м`язи, що треба зробити, щоб накачати красиві і сильні м`язи? На всі ці відповіді відповідають дуже докладно тренери бодібілдерів, пауерліфтерів, важкоатлетів. Тим, хто не займається накачуванням м`язів професійно, теж добре це знати, щоб не потрапляти на виверти шахраїв, які продають різні напої для росту м`язів. Треба розуміти, що м`язи ростуть не від напоїв, а від тренувань і фізичних навантажень.

Як відбувається ріст м`язів

Людські м`язи на 80% складаються з отриманого в ході харчування білка. При фізичному навантаженні білок розщеплюється на амінокислоти, які забезпечують харчуванням інші органи, утворюючи інші види білка. Цей процес постійний і нескінченний. Якщо людина отримує серйозне фізичне навантаження, то білок переробляється передчасно, і м`язова тканина руйнується, цей процес називається Катаболізм. З`являється біль у м`язах, відчуття тяжкості і втоми. Організм спонукає свого господаря до відпочинку. Тому що саме під час відпочинку м`язові клітини відновлюються, і не просто на колишній рівень, а ще й з запасом. Виходить, що м`язи ростуть. Це тільки тоді, коли в організм надходить посилене білкове харчування. Якщо його немає, м`язи забирають білок з інших органів, людина худне і слабшає. Насправді м`язова тканина має набагато більш складну будову, зрозумівши яке, можна уявити, за рахунок чого ростуть м`язи.

Молекулярна природа росту м`язів



Отже, ми з`ясували, що зростання м`язів - це руйнування волокон і їх подальше розростання під час відпочинку. Так відбувається гіпертрофія м`язів. У неї буває два види. Перша, миофибриллярних, передбачає ковзання білкових волокон міозину і актину всередині ядра клітини м`язів. Це ковзання дає імпульс, який провокує м`яз скорочуватися і рухатися. Цей процес робить м`язи сильними, але прибавку до маси дає невелику.

Друга гіпертрофія, яка дає ріст м`язової тканини, називається саркоплазматической. Вона не пов`язана з рухом, це накопичення білка в м`язовій клітці, в саркоплазме або цитоплазмі. Клітка зростає за рахунок поживних речовин, але сили у людини не додається. Так нарощують м`язи бодібілдери.

нарощування волокон



При тренуваннях м`язова маса збільшується, м`язові волокна товщають. Цей процес супроводжується відтворенням в клітці скорочувальних елементів, які називаються міофібрили. Вони схожі на довгі нитки білка і здатні скорочуватися, рухатися. При цьому поглинається енергія. При хорошому харчуванні, наявності кисню, вітамінів, мінералів, міофібрили розростаються, роблячи м`язи великими за обсягом і іншим параметрам. У них так само розростаються і кровоносні судини, починаючи постачати тканини великою кількістю кисню і корисних речовин. Залежно від мети нарощування м`язів проводиться певного виду тренування. Якщо треба наростити витривалі міцні м`язи, то робляться вправи, додають рівень кровопостачання м`яза, щоб оточити волокна додатковими капілярами. А при тренуваннях на силу м`язів робляться вправи на збільшення поперечного перерізу м`язових волокон.

Сон - необхідний фактор нарощування м`язів

Не тільки фізичні навантаження і тренування впливають на те, як швидко ростуть м`язи спортсмена. Для повноцінного росту м`язів між тренуваннями повинен бути присутнім міцний здоровий сон. Для кожного спортсмена тренером визначається його час і тривалість. Під час сну нічого не повинно турбувати людину, він не повинен прокидатися, вставати, ходити і починати думати, щось робити. Пам`ятаєте вислів «богатирський сон»? Воно народилося не просто так, без сну богатир не буде сильно. Тому слід звертати особливу увагу на цей фактор.

Що ще впливає наріст м`язів

Швидкість росту м`язів залежить від початкового рівня підготовки спортсмена. Якщо сила і витривалість у людини в нормі, то м`язи рости будуть швидко. Для цього процесу треба обов`язково дотримуватися дієти. Харчування має бути натуральним, збалансованим. Якщо крім тренувань у людини багато фізичної праці в житті, то м`язи наростити буде складніше. Так само на зростання цих тканин впливає метаболізм, якщо його рівень високий, то тренувань можна проводити більше, м`язи виростуть більше. І за бажанням спортсмен може почати приймати харчові добавки, але дивіться на склад таких продуктів /



Увага, тільки СЬОГОДНІ!