» » » Яка риба корисна?

Яка риба корисна?

Яка риба корисна?

Вчені вже давно довели, що риба є дуже цінним дієтичним продуктом харчування, не тільки не поступається м`ясу по своїм кулінарним і харчових якостях, але часто і перевершує його за багатьма показниками. І хоча деякі необізнані люди як і раніше вважають, що страви, приготовані з риби, менш смачні й поживні, ніж м`ясні, все дієтологи одностайно сходяться на думці, що риба, безумовно, набагато корисніше для людини. Тому саме рибні страви так активно використовуються в лікувальному харчуванні і при всіляких дієтах.

Якщо ви теж вирішили вести здоровий спосіб життя і їсти якомога більше найкориснішою риби, то однозначну відповідь на своє питання, яка риба найкорисніша, ви навряд чи знайдете. Все залежить від вашого віку і стану здоров`я, а також індивідуальних особливостей організму. В першу чергу поговоримо про те, яка риба корисна для сердечників, людей похилого, які страждають склерозом кровоносних судин або схильних до порушень в обміні речовин.

Риба, корисна людям похилого віку

Прийнято вважати, що для таких людей найбільш корисна жирна морська риба. Вона у великих кількостях містить Омега-3 і Омега-6 поліненасичені жирні кислоти, які володіючи високою фізіологічною активністю сприяють зниженню рівня ліпідів в крові, і тим самим скорочують ризик розвитку різних серцево - судинних захворювань. До таких видів риби в першу чергу слід віднести велику оселедець осіннього вилову, скумбрію, сардини, сайру, тунця і більшість лососевих риб, таких як сьомга, форель і кета. А ось річковий сом, не дивлячись на те, що теж досить жирний, буде менш корисний літнім людям, так як не містить стільки йоду, магнію, кобальту і марганцю, як морська риба, але ж саме ці мікроелементи їм так необхідні. Варто тільки пам`ятати, що якщо ви схильні до повноти, зловживати жирними сортами риби вам не слід. Для профілактики цілком достатньо з`їдати кілька шматочків жирної риби двічі на тиждень. В інший час краще вживати хек, тріску, навагу або судака, які містять не менше корисних мікроелементів, але менш калорійні.

Риба, корисна при ожирінні



Якщо ви мрієте скинути вагу і підбираєте для себе дієту, то найкориснішою для вас буде риба, яка містить максимальну кількість легкозасвоюваного білка, всі необхідні організму амінокислоти, які він не синтезує самостійно, і при цьому найменш жирна. Тріска, морський окунь, пікша, навага, хек і минтай ідеально підходять для ваших цілей. Корисні будуть і річкові види риби з худим м`ясом. Це в першу чергу щука, йорж, минь і річковий окунь.

Яка риба корисна дітям

Для здорового, нормально розвивається малюка корисна буде практично будь-яка риба, головне щоб вона була абсолютно свіжа і правильно приготована. Однак перевагу краще віддавати морській рибі через більшого вмісту в ній білків, мікроелементів і вітамінів. Не треба давати дитині занадто жирну або дуже кістляву рибу. Кращою рибою для малюка буде хек, судак, морський окунь або лосось. З річковою рибою слід бути більш обережними, так як вона іноді буває заражена гельмінтами або може бути спіймана в забрудненому водоймищі. Але якщо ви повністю впевнені в її доброякісності, сміливо можете пригостити дитини щукою або річковим окунем.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!