» » » Як вибрати глюкометр?

Як вибрати глюкометр?

Як вибрати глюкометр?

Якщо ви зіткнулися з такою хворобою як цукровий діабет, впадати у відчай не варто. Головне при цьому захворюванні - контроль цукру в крові, щоб не отримати ускладнень. У наш час, щоб здати кров на цукор, зовсім не обов`язково відвідувати поліклініку і стояти в чергах, цю процедуру можна щодня проробляти в домашніх умовах. Для цього придбайте собі домашнього помічника - глюкометр, прилад для вимірювання глюкози.

Сьогодні в аптеках і Медсервіс їх безліч, але як вибрати глюкометр серед всіх пропозицій, щоб він служив вірою і правдою довгі роки? Перше, що потрібно знати при виборі, це те, що глюкометри підбирають за типом цукрового діабету (1 і 2).

Перший тип цукрового діабету



Отже, давайте розглянемо, який глюкометр вибрати людині з першим типом цукрового діабету. Людям з першим типом діабету необхідно 4-5 разів на день вимірювати рівень глюкози, а при застуді або поганому самопочутті і того частіше. Глюкометр працює тільки з тест-смужками, без них він даремний прилад. Перш ніж приступити до вибору приладу, займіться математикою: підрахуйте, скільки вам потрібно тест смужок на місяць, так ви будете знати, скільки коштів потрібно буде витрачати на одноразові матеріали для глюкометра. Наприклад, ви п`ять разів на день слід вимірювати його глюкози помножте 5 на 31 день в місяці. Разом отримаєте 155 тест смужок і стільки ж ланцетів. Цю цифру необхідно запам`ятати, вона дуже важлива для остаточного вибору глюкометра.

Обов`язково, запитайте у вашого ендокринолога, якщо ви отримуєте інсулін безкоштовно, то можливо і тест-смужки до глюкометрів ви теж зможете отримати.

Другий тип цукрового діабету



Тепер ми розглянемо, який глюкометр вибрати людині з другим типом цукрового діабету. Для людей з другим типом діабету розроблені глюкометри, які не тільки вимірюють рівень глюкози в крові, але і загальний холестерин і тригліцериди. Контроль цих параметрів, дозволить знизити ймовірність інфарктів і інсультів. Тим, хто страждає другим типом діабету вимірювати рівень глюкози в крові потрібно не так часто як з першим типом. Цю процедуру вони проробляють чотири рази на тиждень. Вимірювати рівень холестерину і тригліцеридів потрібно раз на місяць, якщо інше не передбачено лікарем.

Пошук ідеального глюкометра

Отже, який глюкометр краще і як вибрати глюкометр, що б він задовольняв всі ваші вимоги? Потрібно відзначити, що ідеального глюкометра, який би підходив всім, немає. У кожного, яка страждає на цукровий діабет, свої вимоги і переваги з цього приводу. Тільки, виходячи з цього, перед покупкою глюкометра, визначитеся з усіма характеристиками, які ви хотіли б у ньому бачити. Основні і важливі характеристики наведемо нижче.

  • За методом вимірювання глюкометри бувають фотометрическими і електрохімічними. Фотометричні реагують на зміни забарвлення в тестовій зоні, яка виникає в результаті реакції глюкози в крові з ферментами і спеціальними барвниками. Електрохімічні засновані на методі вимірювання струму, який з`являється при реакції крові з глюкозооксідазой. Цей метод більш зручний, а точність вимірювання, що в першому, що в другому методі однакова.
  • Голосова функція. Глюкометри зі звуком, розроблені для людей з поганим зором. За допомогою голосу, прилад керує діями хворого в процесі вимірювання і озвучує кінцевий результат. Це не те, що важливо, це просто необхідно для людей з обмеженими можливостями.
  • Параметри, що вимірюються. Вирішуючи, який глюкометр краще, слід врахувати, що дуже зручно, коли глюкометр вимірює не тільки рівень глюкози, а й концентрацію кетонових тіл. Результат цих вимірювань подібний аналізу сечі, але його результати більш точні і є необхідними для виявлення раннього ДКА. Люди з першим типом цукрового діабету повинні постійно вимірювати рівень кетонів.
  • Важливий параметр глюкометра, обсяг краплі крові. Для дітей і людей в літньому віці це один з найважливіших параметрів. Так як, для невеликих обсягів крові потрібна маленька глибина проколу, а це менш болісно і ранки на шкірі заживають швидше.
  • Калібрування отриманих результатів по цільної капілярної крові або по плазмі. Результати, отримані в процесі вимірювань виходять різні, при перерахунку на плазму - вони значно вище. Щоб визначитися з цим параметром, потрібно порадитися з лікарем.
  • Час вимірювання. Сучасні глюкометри проводять вимірювання протягом 10 секунд. Швидкість вимірювання на точність не впливає.
  • Вбудована пам`ять на число вимірів. Зберігати в пам`яті приладу останні вимірювання дуже важлива функція. Завдяки їй не потрібно вести паперовий щоденник вимірювань. Статистика глюкометра грунтується на цьому параметрі.
  • Позначка про їжу. Деякі глюкометри дають можливість проводити вимірювання до і після їжі, ставлячи при цьому відповідні мітки, які дають можливість оцінювати рівень цукру в крові натще і після їжі. Рівень цукру, який вимірюється через 1,5-2 години після їжі, більш важливий показник для оцінки рівня глюкози, ніж вимірювання натщесерце.
  • Середнє статистичне вимір за кілька днів. Статистика в глюкометр потрібна тільки тоді, коли ви не ведете щоденник вимірювань і не можете самі підрахувати середнє значення рівня глюкози в крові.
  • Кодування тест смужок. Нова і всі наступні партії тест смужок мають свій код. У всіх глюкометра цей код потрібно вносити вручну або за допомогою спеціального чіпа, які йде в комплекті з упаковкою тест смужок. Деякі глюкометри, цей код можуть визначати самі, тобто вони мають функцію автокодіровкі. Такі глюкометри використовувати набагато зручніше.
  • Упаковки для тест смужок. Тест смужки, які в тубусі, можна зберігати до 3 місяців з моменту відкриття. Тест смужки в індивідуальних упаковках можна використовувати протягом усього терміну придатності.
  • Зв`язок з ПК. Якщо ви не знаєте, який глюкометр вибрати, то зверніть увагу на даний тип. Якщо у вас є доступ до комп`ютера, і ви збираєтеся використовувати спеціальні аналітичні програми або електронні щоденники самоконтролю, то наявність такого параметра в глюкометр дуже важливо.
  • Тип батареї. Цей параметр дуже важливий для тих людей, хто не має можливості регулярно купувати батарейки або їх дуже важко знайти в вашому регіоні.
  • Гарантія. Для тих, хто використовує глюкометр довгий час - це дуже важливий параметр.
  • Тест смужки. Купуючи тест смужки до глюкометра потрібно враховувати їх розмір і жорсткість. Кожна людина підбирає цей параметр, виходячи зі своїх побажань і можливостей.
  • Контрольний розчин. Щоб бути до кінця впевненим у точності вимірювання, глюкометр потрібно перевіряти за допомогою контрольного розчину. Перевірка обов`язкове, перед першим використанням, при виникненні сумнівів, при початку використання нових тест смужок і як мінімум раз на тиждень.

Вивчивши всі ці параметри, ви зможете визначитися з тим, як правильно вибрати глюкометр для вас або ваших близьких.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!