» » » Як зробити брагу?

Як зробити брагу?

Як зробити брагу?

Наша сьогоднішня стаття присвячена брагу, а точніше того, як зробити брагу. Точний час відкриття цього хмільного напою невідомо, проте немає ніяких сумнівів в тому, що брагу знали і древні люди, і що виникла вона набагато раніше епохи Середньовіччя. З давніх-давен люди вміли готувати звеселяючий і підбадьорливі напої за допомогою дріжджів. Нескладно це зробити і в даний час, причому навіть в домашніх умовах. Зараз я розповім вам, як поставити брагу, причому приведу досить прості способи її приготування вдома, для чого вам знадобиться не дуже багато продуктів.

Як робити брагу: спосіб перший

Зазначу, що брагу часто п`ють і як самостійний напій, проте за допомогою спеціальних пристроїв з неї також роблять і самогон. Існує кілька варіантів приготування браги. В цілому можна сказати, що готувати брагу зовсім не складно. Для початку розчиніть сухі дріжджі в теплій воді і ретельно розмішайте. Тепер в ту ж ємність додайте цукровий пісок і потім перемішайте знову, щоб цукор повністю розчинився. Далі потрібно отриману рідину поставити в тепле місце - процес бродіння почнеться саме під впливом тепла. Час від часу стежте за брагою і дивіться, чи не занадто вона піниться. Як бродіння ослабне, брагу можна пити. Також такий стан браги свідчить і про її готовність до перегонки самогону.

Як ставити брагу: другий спосіб



Брагу також готують і з використанням живих дріжджів, а не тільки сухих, причому такий рецепт називають класичним. Для цього візьміть літр води, кілограм цукру і 100 г живих дріжджів. Спочатку як слід розчиніть цукровий пісок в теплій воді, при цьому постійно помішуючи. Слідкуйте за тим, щоб вода була кімнатної температури, тобто в межах +25 градусів. Таким чином, ви отримали сусло для браги (суслом називається розчин цукру у воді - нерідко з додаванням різних поживних речовин). Тепер поріжте дріжджі на дрібні шматочки, добре подрібніть, змішайте з невеликою кількістю цукру до отримання рівномірної суміші. Таким чином, ми приготували закваску для нашої бражки. Як тільки почнеться виділення газів - закваска буде готова. Далі змішуємо нашу закваску з теплою водою, в якій ми раніше розчиняли цукор, накриваємо ємність з вмістом кришкою і ставимо її в тепле місце. У такому вигляді брага повинна стояти 10-12 діб, після чого вона буде повністю готова.

Як приготувати брагу: спосіб третій



Способів приготування браги багато, а все тому, що вона буває дуже різною, наприклад, схожою на рожеве вино. Таку брагу пити можна з великим задоволенням, правда, вона буває занадто хмільна. Давайте спробуємо приготувати подібний напій. Для цього рецепта бражки нам буде потрібно не тільки вода, цукор і дріжджі, а й протягом усього рис, і червона смородина. Насамперед ми розчиняємо кілограм цукрового піску в трьох літрах теплої води, а потім там же розчиняємо 25 г сухих дріжджів. Тепер заливаємо цією рідиною 400 г круглого рису. Рис потрібно вибирати якісний і чистий, оскільки перед заливкою його не потрібно мити. Так у нас вийде закваска, яку потрібно настояти протягом 10 діб. Після настоювання, додайте в закваску ягоди червоної смородини приблизно дві-три столові ложки. Далі знову ставимо нашу бражку настоюватися ще на 10 діб. І лише потім смачний хмільний напій можна буде розлити по пляшках і пригощати їм інших або пригощатися самим.

Як робити брагу: питання і відповіді

У тих, хто хоче навчитися готувати брагу, нерідко виникають різні питання. І найпоширенішим питанням тут є такий: звідки в брагу з`являється етиловий спирт? Відповісти на нього нескладно: спирт виходить завдяки тому, що дріжджі, харчуючись цукром, виділяють його як продукт життєдіяльності. Найцікавіше, що дріжджі гинуть, як тільки вміст етанолу (етилового спирту) досягає 12%. Дріжджі просто не в змозі вижити при такій високій концентрації алкоголю. Також відзначимо, що спирт можна отримати тільки з різних цукрів і ніяк інакше. Що ж стосується рад з приготування браги, то відзначимо, що брага, отримана за допомогою фруктово-ягідно сировини, завжди буде якісніше і, головне, смачніше, ніж та, яка зроблена тільки з цукру і дріжджів. Нерідко виникає і таке питання: яке оптимальне зміст дріжджів у воді для приготування браги? Вважається, що найкраща брага виходить при такому співвідношенні: на 1 літр води 100 грамів живих дріжджів або 20-25 грамів сухих. Також відзначу, що деякі умільці додають в дріжджі підгодівлю - азото- і фосфоровмісні мінеральні речовини. Це робиться для того, щоб сусло швидше зброджується. Перевага фруктів і ягід в тому, що при їх використанні підживлення не потрібна.

Кілька корисних порад

По-перше, ніколи не заливайте сусло в ємність доверху - найкраще залишити вільного місця приблизно на чверть. По-друге, готову брагу легко визначити за смаком. Брага готова тоді, коли весь цукор розчиниться, а значить - не залишиться солодкуватого присмаку. Якщо брага починає сильно пінитися, можна додати трохи соняшникової олії або посипати її зверху товченим печивом. Добре допомагає і охолодження. Готову брагу сильні, щоб виконувати в холоді і, природно, без доступу повітря. Якщо зберігати брагу довше 2 днів, то її якість почне неухильно знижуватися. І останнє - якщо почати перегонку браги до її повного дозрівання, то спирту вийде менше, але на його якість це ніяк не вплине. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!