» » » Як правильно пити віскі?

Як правильно пити віскі?

Як правильно пити віскі?
Як правильно пити віскі?

Що ми знаємо про віскі? Це міцний алкогольний напій, терпкий, насичений і ароматний. Улюблений напій легендарного Джеймса Бонда і зоряного Голівуду в цілому. Його п`ють актори на екрані і в житті, його п`ють політики і перші особи держави, його п`є весь світ, і росіяни зокрема. Однак віскі - відносно новий для нас вид алкогольної продукції, і мало хто знає, як його правильно пити. Одні вчаться на голлівудських фільмах, інші у барменів в клубі, а треті взагалі не вчаться і п`ють його як доведеться.

Так як правильно пити віскі? Чи можна його заважати з колою? І чи залежить спосіб вживання напою від його ціни і марки. Представляємо вам відповіді на найпопулярніші питання початківців і не тільки поціновувачів шотландського напою.

Як пити віскі: основні моменти

Для віскі використовують два типи келихів: тюльпановідние, якщо ви хочете по достоїнству оцінити колір, аромат і смак напою, і широкі келихи з товстим дном - для змішування віскі з колою, льодом та іншими інгредієнтами.

Температура віскі повинна становити 18-21 °, саме при такій температурі максимально розкривається аромат і м`який смак напою. При більш низькій температурі, втрачається аромат, при високій - страждає смак: напій стає більш жорстким і міцним.

Як пити скотч віскі: шотландські традиції

Шотландський віскі на батьківщині п`ють традиційно з водою. Більш того, келих віскі подається виключно спільно з келихом води, частіше звичайного, але можливо і содовою. Таким чином, кожен сам змішує напій, відповідно до власного смаку. Як правило, вода становить половину або третину від загального обсягу напою. Втім, дорогий і якісний віскі, такий як Jim Beam, навіть шотландці воліють ні з чим не змішувати і пити в чистому вигляді.

П`ємо віскі правильно: поради сомельє

Сомельє з усього світу радять пити віскі виключно окремо, не змішуючи його ні з льодом, ні з содовою, ні, тим більше, з колою. Більш того, фахівці радять вживати алкоголь через 2-3 години після їжі і ні в якому разі не закушувати віскі, оскільки їжа переб`є весь смак і аромат дорогого напою.

Втім, це правило поширюється переважно на якісний шотландський віскі, виготовлений з натурального ячмінного солоду. Американський, канадський та інші сорти віскі допускається, а іноді і рекомендується, змішувати з іншими інгредієнтами. Вся справа в тому, що в цих країнах для виробництва віскі в основному використовують кукурудзяну крупу, яка надає напою специфічний смаковий відтінок, який добре перебивається колою або соками. Втім, цей відтінок розрізнить тільки справжній гурман.

Як пити віскі з колою



Віскі з колою дуже поширений напій в Америці, Канаді і Європі, а останнім часом і в Росії. Саме так традиційно подають віскі в нічних клубах і барах, саме так багато і звикли його бачити. Незважаючи на те, що рецепт цього коктейлю інтуїтивно зрозумілий кожному, як правильно пити віскі з колою знають далеко не всі.

Для початку варто відзначити, що цінителі віскі рекомендують використовувати для цього коктейлю не найдорожчі і якісні сорти віскі. Для цих цілей підійдуть купажовані напої віком до 3 років. Пропорції залежать від бажаного рівня фортеці і становлять 1: 1 або 2: 1 (кола / віскі), більш високий вміст коли повністю виключить смак і аромат цінного напою, а, отже, зведе нанівець всю задумку.

Як пити віскі з содовою або водою

Правильно пити віскі - з натуральної або трохи газованою водою, загальний вміст якої не перевищує третьої частини від самого віскі. Подавати при цьому воду і віскі необхідно окремо, в різних келихах, надаючи кожному можливість самостійно змішувати напої для досягнення оптимального смаку і фортеці коктейлю. Саме так п`ють віскі в Шотландії і всій Англії.

Як пити віскі і з чим: рецепти коктейлів



Найпростіший і найпоширеніший рецепт - це віскі з льодом. При цьому лід повинен займати 2/3 від келиха, а віскі ледь покривати сам лід. В процесі танення льоду смак віскі стає більш м`яким і приємним.

Ще одним традиційним рецептом є Whisky Toddy - гарячий коктейль. У гарячий чай або гарячу воду додається віскі за смаком, а також чайна ложка меду і свіжовичавленого лимонного соку. Цей коктейль не просто добре зігріває і розслабляє, але і є профілактичним засобом від застуди.

Існує чимало рецептів long drinks на основі віскі, наприклад: віскі, яблучний або журавлинний сік (1 до 2) і лід. З віскі також добре поєднується лимонний, гранатовий і апельсиновий сік в різних пропорціях, шнапс або не сильно солодкий лимонад. У таких коктейлях добре доповнює смакову гаму лід, лимон і гілочка м`яти.

Крім того, віскі можна додавати в каву. Так, особливою популярністю у всьому світі користується Irish Coffee, який ірландці радять готувати виключно з ірландського віскі і натурального, нерозчинного кави.

Як пити віскі Jack Daniels

Jack Daniels - американський віскі, який має насичений аромат і м`який смак з нотками диму. Великі поціновувачі віскі даної марки воліють пити Jack Daniels окремо від усього, іншим можна порекомендувати коктейлі на основі лимонного або яблучного соку і льоду.

Як пити віскі White Horse

White Horse - купажірованний шотландський віскі з яскраво вираженим ароматом і терпким солодкуватим смаком. Незважаючи на те, що він є одним з найдоступніших і поширених в Росії, як правильно пити віскі Біла Кінь мало хто знає.

Самі шотландці рекомендують пити цей сорт віскі, розбавляючи його натуральної або трохи газованою водою, європейці ж п`ють його переважно з льодом. Справжні поціновувачі віскі рекомендують не псувати м`який і насичений смак віскі іншими напоями, пити його повільно і розмірено, насолоджуючись букетом смаку і аромату шотландського напою.

Як пити віскі Jameson

Jameson - ірландський віскі з більш ніж 200 річною історією, покликаний одним з кращих у всьому світі. Виготовлений з добірного ячмінного солоду, що пройшов потрійну дистиляцію і витриманий не менше 6 років в бочках з-під хересу, віскі набуває м`який смак і насичений аромат, який не варто псувати льодом, содовою або колою. Просто налийте 35-50 грам віскі Jameson кімнатної температури, оцініть його бурштиновий колір і аромат і невеликими ковтками повільно і розмірено пийте його в хорошій компанії друзів або близьких. Саме так п`ють Jameson в Ірландії. Саме так його варто пити в Росії.

Як правильно пити віскі Red Label

Johnnie Walker Red Label - найпростіший і найдоступніший сорт шотландського купажовані віскі, але, в той же час, найпоширеніший в Росії. Його виготовляють з 35 сортів віскі і витримують не більше 3-5 років, а тому він має більш терпкий і жорсткий смак. Тим, хто не знає, як пити віскі Red Label, експерти радять змішати його з колою, льодом або охолодженими фруктовими соками (яблучним, вишневим, журавлинним і ін.), А також використовувати в різних коктейлях.

Тим, хто тільки знайомиться з шотландським напоєм, не варто пити Red Label в чистому вигляді, щоб не зіпсувати загальне враження від напою. Для цього краще спробувати більш високий сорт Johnnie Walker - Black Label, який має м`який багатогранний смак і яскраво виражений фруктовий аромат. Ну а справжні цінителі гідно оцінять Green, Gold і Blue Label - елітні сорти віскі, особливо якщо не стануть псувати неперевершений смак віскі соками, колою і навіть льодом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!