» » » Як зберегти цибулю?

Як зберегти цибулю?

Як зберегти цибулю?

Благополучно зберігати цибулю (як зелений, так і ріпчаста, а також цибуля-порей) в свіжому вигляді можна не тільки в приватному будинку, де є підвал або льох, а й у звичайній квартирі.

Ми розповімо, як це зробити.

підготовка лука

Оскільки різні сорти по-різному виявляють себе під час зберігання, слід спочатку розділити цибулини різних видів. Так, гіркі і гострі різновиди цибулі значно легше переносять тривале зберігання, в той час як солодкий лук дуже нестійкий до хвороб, а тому до нього потрібно проявляти більше уваги. Крім того, бажано, щоб разом зберігалися цибулини одного розміру.

Ретельно огляньте кожну цибулину - вони повинні бути стиглими, без пошкоджень і вм`ятин, лусочки повинні бути цілими. І звичайно, цибуля має бути ідеально сухим, інакше він буде гнити. Для цього запаси перед відправкою на зберігання ретельно висушують. Найзручніше зробити це на панцирної сітці - вона буде прекрасно пропускати повітря і не зажадає від вас особливої участі в процесі (не потрібно буде часто перевертати цибулю).

Зберігаємо в погребі

Оптимальні умови для зберігання цибулі в підвалі / погребі припускають температуру в 0-3 градуси і вологість на рівні 75-90 відсотків.



Зручніше за все буде складати цибулю в невеликі ящики з отворами для вентиляції. Щоб захистити цибулю від вологи, пересипте його крейдою (між шарами). На 10 кг цибулі досить буде 200 г крейди. Якщо вологість в приміщенні в межах норми, то цибулю можна просто пересипати лушпинням - вона не дасть запасам пересохнути. Якщо ж вологість підвищена, то доведеться задіяти додаткові елементи для її зниження. Наприклад, можна розставити в приміщенні, де зберігається цибуля, ємності з деревною стружкою або золою, вапном - ці речовини мають відмінні абсорбуючі властивості.

При цьому висота шарів цибулі не повинна перевищувати 35 см, інакше вентиляція буде утруднена.

Періодично перебирайте цибулю (припустимо, раз 1-1,5 місяці), адже навіть найменша гнилизна через час здатна перепсував весь ящик зимових запасів. Якщо цибулини з якоїсь причини стали вогкуваті, то їх потрібно буде вийняти і ретельно пересушити, після чого відправити назад на зберігання.



Також можна викладати цибуля на полиці. Тільки тоді буде досить одного шару і цибулини доведеться періодично перевертати.

Зберігаємо в квартирі

Для підтримки лука в хорошому стані у вас в квартирі забезпечте температуру не більше 18-22 градусів і вологість не більше 50-70 градусів.

Щоб зберегти цибулю в домашніх умовах, подбайте про тарі для зберігання. Найкраще підійдуть сітки, панчохи. Їх потрібно зберігати в підвішеному стані (наприклад, в коморі), щоб вентиляція була якомога краще.

Якщо ви не хочете, щоб цибуля проростала, обрізайте відросло коріння цибулин, а після обробляйте місця зрізу вапняної пастою. Купити її можна, наприклад, в будівельному магазині або в магазині з товарами для сільського господарства. Тільки врахуйте, що навесні виростити з таких цибулин зелені пір`ячко у вас не вийде.

Як зберігати зелену цибулю і цибулю-порей?

Щоб зробити запаси зеленої цибулі на зиму, його потрібно буде перебрати, видаливши пошкоджені пір`я, перемити і ретельно просушити. Після цього цибулю можна або подрібнити, або залишити в початковому стані. Далі перекладіть пір`я в пластикові контейнери або спеціальні пакети для заморозки і помістіть в морозильну камеру. У такому вигляді цибулю може пролежати дуже і дуже довго, зберігаючи свої корисні властивості, смакові якості.

Якщо ж потрібно зберегти цибулю на 7-10 днів, то треба добре його промити, підсушити і потім перекласти в поліетиленові пакети або загорнути в рушник і помістити в відділ для овочів холодильника.

Якщо мова йде про лук-порее, то тримати його потрібно виключно в холодильнику - представлені там температура і вологість є для нього оптимальними. Зберігатися в секції для овочів холодильника цей сорт може протягом 4-5 місяців. Побачивши суху шкірку, не переживайте: якщо її зняти, то ви виявите все таку ж свіжу і соковиту серединку. У приватному будинку цибулю-порей можна зберігати і в підвалі. Для цього його потрібно буде помістити (вертикально) в ємність з піском.

Також вам стануть у пригоді такі статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!