» » » В якому з напоїв міститься більше кофеїну?

В якому з напоїв міститься більше кофеїну?

В якому з напоїв міститься більше кофеїну?

Міститься кофеїн в чаї та кава. Сучасна людина не уявляє життя без цих напоїв. Хтось більше віддає перевагу чаю, хтось - каву. При цьому виникає багато суперечок пов`язаних з тим, в якому з цих двох напоїв більше концентрат кофеїну.

Кількість вмісту кофеїну в чаї залежить від часу збору чаю, від розміру чайного листя і способів і часу обробки цього самого чаю. У підсумку виходить, що чорний чай в порівнянні з зеленим має більший відсоток кофеїну. Вважається навіть, що концентрат кофеїну в сухому чаї більше, ніж у каві. Але під час заварювання на чашку чаю доводиться менше кофеїну, ніж на чашку кави. Можливо, це пов`язано з якимись хімічними реакціями, а, можливо, - з тим, що заварки на чашку чаю використовують менше, ніж кава.

Кофеїн в чаї та кава

Де більше кофеїну: в чаї, кава або в чому іншому? Через що суперечки, дізнаємося нижче.

А взагалі, суперечки-то народжуються через різницю змісту стимулюючих ЦНС (центральна нервова система) речовин. Тобто існують такі поняття як теїн (кофеїн, що міститься в чаї від англ. tea), теофілін, тембромін. Ці речовини визначають якість і силу стимулюючого впливу продукту або напою. Теофілін поступається в стимулюючої функції кофеїну, але він більш токсичний. При цьому він сприяє збільшенню сечовиділення. Діє повільніше кофеїну.

Тембромін менш стимулюючий, в порівнянні з іншими речовинами. Він зовсім не міститься в каві, в чаї його концентрація є в невеликій кількості, але найбільше його в какао, чому цей напій більш-менш стимулятор.

Говорячи стимулятор, ми маємо на увазі вплив на нервову систему збудливо: підвищення активності, прилив енергії, кровообіг збільшується і ін. Теофілін міститься в каві в дуже малих кількостях.



Тобто в каві є кофеїн, а інших - або немає взагалі або трохи зовсім. А в чаї присутні всі три речовини.

Концентрат кофеїну в різних продуктах

Крім чаю і кави, ми з вами споживаємо багато продуктів і напоїв, які не особливо-то і поступаються першим двом за кількістю міститься кофеїну. Наприклад, какао, Кока-Кола, Red Bull, шоколад, ліки з кофеїном і ін.

Порівняйте, де найбільше кофеїну:

1 чашка кави90-150mg
Кава розчинна (1 ч.)60-80mg
Чай 1 чашка30-70mg
кола стакан30-50mg
1 Шоколадка20-50mg
1 Пігулка "Stay-awake"100mg
1 Таблетка "Vivarin"200mg
1 банка Red Bul80mg
Сухий чорний чай2-3%
Сухий зелений чай3-4%
Смажені зерна кави2-2.5%
Зелені зерна кави3-4%

Вплив на здоров`я

Кофеїн не може завдати шкоди здоров`ю, якщо вживати в помірних кількостях. Ті, хто часто п`ють каву з сигаретами мають можливість посилити ризик серцево-судинних захворювань, але не розвинути їх. Кава натщесерце без їжі часто може викликати виразкові хвороби. Ті, хто помногу п`ють каву в день, можуть стати нервовими і дратівливими через підвищення кількості кофеїну в крові.

Передозування не може викликати летального результату, крім випадків з великими дозами (10 і більше гр.).

Новачки у вживанні кави можуть відчувати прилив енергії, а також в їх організмі кофеїн призведе до спалювання жирів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!