» » » Редька: корисні властивості

Редька: корисні властивості

Редька: корисні властивості

Редька - це трав`яниста рослина, що належить сімейству капустяних. Воно може бути як однорічним, так і дворічних, в залежності від сорту. У їжу вживаються лише коренеплоди, які можуть найрізноманітнішу форму - круглу, овальну, довгасту. На сьогоднішній день найбільше поширені чорна, біла і зелена редька. Корисні властивості їх трохи різні. Але для початку поговоримо, ніж взагалі корисно це рослина.

Корисні властивості редьки

Коренеплід редьки багатий безліччю корисних елементів, таких як калій, магній, кальцій, натрій і сірка. Варто відзначити те, що солей в редьці більше, ніж інших овочах. Крім того, цей коренеплід багатий йодом, залізом і фосфором, що корисно для функціонування багатьох органів і систем.

Крім цього, редька багата і вітамінами. Особливо багато в ній вітамінів С, B1 і B2. Їх важливо вживати в холодну пору року для зміцнення імунітету. Саме тому наші предки любили є редьку в Різдвяний піст. Крім вітамінів, в редьці багато амінокислот, що важливо для роботи ефективної мозку.

Особливо корисна натерта свіжа редька. Корисні властивості її можна описувати дуже довго. Так, вона корисна для росту волосся, благотворно впливає на роботу травної системи. Терту редьку рекомендується вживати при лікуванні радикуліту.

Також редька сприяє поліпшенню апетиту, виведенню шлаків і токсинів з організму. Варто відзначити, що при поєднанні з іншими овочами корисні властивості редьки помітно зростають. Так, при недокрів`ї рекомендується змішувати сік редьки і моркви. При простудних захворюваннях редька особливо корисна в поєднанні з медом. До речі кажучи, при кашлі редька є відмінним відхаркувальний засіб - її можна вживати як в натерту сирому вигляді, так і для інгаляцій.

І це ще далеко не все, що можна сказати про таку рослину як редька. Корисні властивості цього коренеплоду відзначають і косметологи. Наприклад, вона сік редьки корисний при виведенні веснянок, позбавленні від пігментних плям. Маски їх сирої редьки зі сметаною і рослинним маслом відмінно допомагають проти старіння шкіри обличчя. А для зміцнення волосся можна застосовувати зволожуючі маски з редькою.

Редька чорна: корисні властивості

Чорна редька найбільш часто зустрічається сорт цього прекрасного рослини. У коренеплоді міститься досить багато клітковини і вуглеводів, для нормального функціонування шлунка. Чорна редька містить всього 36 ккал, що важливо для тих, хто стежить за своєю фігурою.



Крім того, як будь-який інший сорт цього овочу, чорна редька багата вітамінами, такими як С, В, РР, і А.

Властивості чорної редьки використовують і в народній медицині. Її застосовують при атеросклерозі, хворобах судинно-серцевої системи. Також, чорна редька служить для регулювання роботи кишечника, корисна проти облисіння. Суміш свіжого соку редьки з медом застосовують при захворюваннях дихальних шляхів, а також при тривалому кашлі. Кашку зі свіжої чорної редьки застосовують для компресів при таких захворюваннях як міжреберна невралгія, міозиті, ішіасі.

Це далеко не весь список, ніж корисна редька. Корисні властивості цього коренеплоду найповніше виявляються при поєднанні з іншими продуктами. Наприклад, редька з медів в пропорції 1: 1 корисна при циститі.

Редька зелена: корисні властивості

Завдяки високому вмісту клітковини зелена редька благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит і стабілізує кислотно-лужний баланс в шлунку, запобігає запори.



Особливо добре відомі корисні властивості зеленої редьки при боротьбі з дисбактеріозом, який супроводжується безліччю неприємних відчуттів.

Також, вона допомагає при проблемах з жовчним міхуром, володіє хорошим жовчогінним ефектом.

У зеленій редьці міститься маса корисних елементів, наприклад, вітаміни групи В і PP. А також, піридоксин і солі калію. Серед інших сортів, зелена редька відрізняється підвищеним вмістом заліза і кальцію, які важливі для повноцінного зростання, також для функціонування кровоносної системи.

Зелена редька, завдяки великому вмісту каротину, корисно впливає на зір і на боротьбу з цукровим діабетом.

Редька біла: корисні властивості

Біла редька, яку також називають круглої або зимової, не менше корисна, ніж чорна і зелена. Перш за все, цей сорт овочу відомий своїм змістом аскорбінової кислоти, яка дуже корисна для зміцнення імунітету, а також при боротьбі з деякими захворюваннями.

До складу білої редьки входять пуринові кислоти і ефірні масла, які викликають сечогінний ефект. Це корисно при деяких захворюваннях нирок. Також, біла редька корисна і при захворюваннях жовчного міхура.

Описуючи корисні властивості білої редьки, не можна не відзначити великий вміст важливих мінеральних речовин. Особливо багато в білій редьці калію, фосфору і кальцію.

Протипоказання

Незважаючи на таку велику кількість корисних властивостей, редька може і нашкодити організму. Так, вона може викликати роздратування кишечника, і його здуття.

Крім того, категорично не можна вживати редьку людям, які страждають захворюваннями нирок, печінки і підшлункової залози. Редьку можна вживати і при хворобах шлунка і дванадцятипалої, товстої і тонкої кишки.

Пам`ятайте, що редька, корисні властивості, якої ми вам розповіли, може принести і шкоду вашому здоров`ю. Якщо ви сумніваєтеся, в тому, чи можна вам їсти цей овоч, варто проконсультуватися з лікарем.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!