» » » Горобина: корисні властивості

Горобина: корисні властивості

Горобина: корисні властивості

Горобина, корисні властивості якої знали і цінували ще з давніх часів, досить поширена рослина, що зустрічається практично на всій території Росії, України і країн ближнього зарубіжжя.

Чорноплідна горобина: корисні властивості

Плоди чорноплідної горобини на смак трохи терпкі, кисло-солодкі. Чорна горобина, корисні властивості якої можна порівняти з еліксиром здоров`я і довголіття, містить величезну кількість незамінних і корисних для організму людини речовин, різних вітамінів (таких як А, С, Е) і мікроелементів. Достатня денна норма вітамінів К і Р міститься всього лише в 1 грамі свіжих ягід. Крім цього, плоди чорноплідної горобини багаті вітамінами групи В, РР, провітамін А і бета-каротином.

Такі макроелементи як магній, калій, кальцій, залізо, натрій, фосфор, бор, мідь, марганець і ін. Також містяться в ній в достатній кількості. А за кількістю йоду, що міститься в ягодах, з нею не зрівняється жоден зі звичних нам овочів або фруктів. У ягодах чорноплідної горобини містяться корисні вуглеводи, натуральний цукор, харчові волокна, кислоти і крохмаль. При температурі 0 градусів в плодах зберігаються всі корисні вітаміни. Тому легко можна зберігати її до весни.



Вживаючи чорну горобину можна знизити артеріальний тиск і рівень холестерину в крові. Плоди аронії часто призначають для лікування і профілактики цукрового діабету, атеросклерозу, алергії, при порушенні згортання крові, для зміцнення імунітету і при ревматизмі. У чорній горобині міститься велика кількість пектинових речовин, які допомагають виводити з організму важкі метали і токсини.

Використовують чорноплідна горобина і як протизапальний, гіпотензивний, спазмолітичний, сечогінний і жовчогінний, в`яжучого і проносний засіб. А при розладі ендокринної системи та променевої хвороби аронія просто незамінна. Для лікування використовують як свіжі ягоди, так і сушені. Заморожену горобину використовують для приготування різних цілющих напоїв або чаю.

Червона горобина: корисні властивості



Можна знайти безліч народних рецептів, в яких червону горобину рекомендують від багатьох хвороб. У ній міститься велика кількість вітаміну А (навіть більше ніж у моркві), а каротиноїди, що містяться в ній, дуже важливі в профілактиці онкологічних захворювань. Склад її, який можна порівняти зі складом чорноплідної горобини, також багатий на різні макро і мікроелементи.

Плоди червоної горобини успішно застосовують при лікуванні різних хвороб. Використовують її як протизапальний, кровоспинний, сосудоукрепляющего кошти, а також як в`яжучий, легкий проносний, сечогінний, потогінний засіб. Червона горобина має властивість знижувати артеріальний тиск і підвищувати згортання крові. Плоди червоної горобини використовують при лікуванні:

  • гіпертонії,
  • атеросклерозу,
  • цукрового діабету,
  • геморою,
  • при різних захворюваннях щитовидної залози,
  • при хворобах нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту.

Сік горобини рекомендують вживати при лікуванні гастриту із зниженою кислотністю. Що містяться в соку фітонциди знищують сальмонели, пліснявий грибок і золотистий стафілокок. Сорбінова кислота, яку виділяють з горобини, має бактерицидні властивості, тому її застосовують в консервації соків і овочів.

Завдяки сорбінової кислоти і сорбіту горобина має жовчогінну властивість. Сорбіт також допомагає знизити рівень холестерину в крові. Для цього використовують свіжі ягоди або пасту, яка була заготовлена заздалегідь. Пектини, які у великій кількості містяться в ягодах червоної горобини, перешкоджають бродінню вуглеводів, таким чином, пригнічуючи в кишечнику газоутворення. Плоди червоної горобини є відмінним засобом і при лікуванні вітамінної недостатності.

Протипоказання в застосуванні

Але слід пам`ятати, що сік ягід чорної і червоної рибини не рекомендують вживати людям, які страждають запорами, гастритами з підвищеною кислотністю, тромбофлебітом, виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки, людям з підвищеним згортанням крові і гіпотонікам. Офіційна медицина рекомендує вживати ягоди горобини з метою профілактики, а також як додаток до призначеного лікарем медикаментозного лікування.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!