» » » Як перевірити мед на натуральність?

Як перевірити мед на натуральність?



Як перевірити мед на натуральність?

Навіть за зовнішнім виглядом і смаком меду можна багато що сказати про якість продукту. Справжній мед ароматний, трохи терпкий з присутністю легкої гіркуватості, спробувавши один раз - його важко з чимось переплутати.

  • Один з найбільш надійних способів, як перевірити мед на натуральність, подивитися, наскільки тягучу консистенцію має продукт. Це можна перевірити за допомогою звичайної ложки - хороший мед буде накручуватися навколо неї, а не стікати вниз. Якщо розтерти крапельку між пальцями - вона легко вбереться, не залишаючи грудочок.
  • Також слід пам`ятати, що будь-який мед через один-два місяці після збору кристалізується. Пізньої осені, і, тим більше взимку, він ніяк не може залишатися рідким, звичайно якщо його не піддавали термічній обробці для додання товарного вигляду. На жаль, під дією високих температур, мед втрачає всі корисні властивості, тому краще віддайте перевагу «зацукровані».
  • Бджолярі нерідко використовують цукровий сироп для підгодівлі бджіл. Після цього мед не має характерного вираженого смаку і аромату, до того ж в ньому практично відсутні корисні речовини. Щоб визначити цукрову підробку досить опустити в мед шматочок хліба: якщо продукт якісний - хліб через кілька хвилин затвердіє, в іншому випадку - стане ще більш м`яким.
  • Недбайливі виробники можуть дозволити собі розбавити мед різними домішками, в хід йдуть крохмаль, борошно, різні крупи, і навіть пісок. Визначити їх зміст можна за допомогою невеликого експерименту. Необхідно розвести мед у невеликій кількості води і додати пару крапель йоду, якщо суміш посиніла - значить, має місце наявність крохмалю. Замінивши йод на оцет, ми визначимо присутність крейди: в цьому випадку розчин спіниться через виділяється вуглекислого газу.
  • До того ж, перевірити мед на натуральність можна за допомогою звичайної води. Якісний мед розчиняється у воді повністю - ні сторонніх речовин на поверхні, ні осаду бути не повинно.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!