» » Які є науки?

Які є науки?

Які є науки?

Всі ми, потрапляючи в школу, потім до ВНЗ, не замислюємося над тим, що звичайній людині дається лише мала частина основ різних наук. Насправді, цих самих наук існує безліч. Щоб розібратися, які є науки, потрібно спочатку з`ясувати, як вони класифікуються і на які групи діляться.

види наук

Ми спробуємо уявити вам найбільш поширену карту наук. Всі існуючі системи знань з певної теми, підрозділяються всього лише на три групи. це:

  • природні
  • Гуманітарні
  • формальні науки

Кожна група містить величезний пласт підрозділів, який, в свою чергу розшаровується на ще більш вузькі спеціалізації. Ми назвемо лише базові, так як перерахувати, які існують науки буде досить трудомістким.

Природні науки

До природничих наук відносяться: фізика, географія, хімія, біологія і все, що може якимось чином впливати на людину. Їх парадоксальність полягає в тому, що майже неможливо знайти в цій групі наук хоча б одну, яка точно і повно характеризувала б собою весь цей ряд. Наприклад, географія тяжіє і навіть перегукується з економікою і соціологією. Згадайте, що географія включає в себе розділи про економічне процвітання держав, зв`язок його з наявністю корисних ресурсів і копалин.

Які науки вивчають людини? З природних наук це біологія, точніше, її підрозділ. Більшість же наук про людину потрапляє в наступну групу - гуманітарних.

В цілому, загальний стрижень природничих наук - це описування реальних, існуючих явищ, фрагментів або елементів дійсності, але аж ніяк не оцінювання їх.

Гуманітарні науки



Це також широкий пласт наук. До них відносяться соціальні та типово гуманітарні науки.

Соціальні науки включають в себе економіку, соціологію, політологію, і інші. Ці науки описують дії, події, і вони ж оцінюють їх. Однак вони не мають чітку чорно-білу картину сприйняття. Їх оцінка, швидше, порівняльна, ніж абсолютна.

А які науки гуманітарні? Це історія, психологія, лінгвістика. Весь ряд наук суцільно рясніє абсолютними, але динамічно-що розвиваються категоріями. Наприклад, вони чітко позначають тимчасові параметри (що було, що є або що буде), і прагнуть дати абсолютну оцінку досліджуваним фактам і категоріям.

Є ще підрозділ гуманітарних наук, який зовсім трохи, але стоїть осібно. Це науки, що формують сприйняття і дають оцінку. До них відносяться мистецтвознавство, етика і подібні до них.

формальні науки

Тут все гранично ясно. До формальних наук ставляться логіка, математика, статистика, інформатика. Ця категорія наук має чіткі терміни, єдино прийняті стандарти і поняття.

Ці категорії наук зрозумілі, проте не всі дослідники згодні з подібною класифікацією. Наприклад, можна поділити весь цей обсяг знань за критеріями, які оцінюватимуть близькість науки до людини. Які науки вивчають суспільство, а які - абстрактні речі? Тут можливі різні варіанти, благо, є де розгулятися, враховуючи той факт, що наук, які вивчає людина більше 20 тисяч.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!