» » » Які є риби?

Які є риби?

Які є риби?

Видів риб насправді безліч, але всі спрощується, якщо розділити їх на два основні класи: морських і річкових. Це простий розподіл ми і поклали в основу нашої статті. Ви дізнаєтеся, які є риби морські і річкові (прісноводні). Але перед цим пару слів про те, чому риби діляться саме так. Вся справа в воді, в якій ті чи інші види риб можуть жити. Звичайно, існують і сімейства риб, наприклад, окуневі, тріскові, лососеві і т.д., але, як відомо, морська вода солона, а річкова вода і вода в озерах - прісна: тому і така класифікація риб цілком виправдана. Тепер зупинимося докладніше на деяких видах річкових риб, які найбільш поширені в наших водоймах.

Які є риби річкові

Серед річкових риб найбільш популярними видами вважаються такі, як язь, йорж, форель, карась, лящ, осетер, минь, лин, верховодка, окунь, щука, плітка, сазан, судак, сом, стерлядь, вугор, головень, густера і деякі інші . Тепер розповімо докладніше про деякі з цих видів.

язь

Це одна з найпоширеніших видів риб на території Росії. Язь любить глибокі проточні водойми - річки, протоки а також струмки, якщо вони, звичайно, досить глибокі. Це дуже гарна риба з сріблястою, відливає золотом лускою і з темно-синьою спиною. Плавці ж зазвичай мають червонуватий відтінок. Важить дорослий язь зазвичай більше кілограма, а деякі екземпляри і зовсім досягають ваги в 5-6, а то і 7 кг. На нерест йде в квітні-травні великими зграями. Харчується водною рослинністю, а також молюсками.

йорж

Ось ми і дісталися до першого річкового хижака. Чи не занадто великий (зазвичай близько 10-12 см в довжину) йорж є рибу з великими фіолетового відтінку очима, зі світлим жовтуватого відтінку черевцем і боками і з сіро-зеленою спиною. Люблять йоржі практичні будь-які прісноводні водойми, уникають вони тільки місць з сильною течією і густо зарослих водною рослинністю. Йорж ідеально почувається в глибокій і холодній воді. Харчується йорж іншими рибами і мальками риб. На нерест йде зазвичай в середині весни після досягнення 2-3 років. Живуть йоржі зграями і не дуже люблять міняти «місце проживання».

форель



Ця риба - справжня окраса водойм європейської частини Росії. Досить різна за основним відтінку форель легко впізнавана за своєю формою і по цяточками (білого, чорного і червоного кольорів), які покривають їхню тіло риби. Що стосується основного кольору, то він тим темніше, чим глибше водоймище, в якому водиться форель. Форель - риба переважно донна, що харчується дрібною річковий живністю - молюсками, черв`яками, личинками і комахами. Однак при виникненні перешкод у водоймі ця риба може їх легко долати, оскільки здатна вистрибувати з води на відстань до 1 метра. Нереститься форель в кінці осені, а кількість відкладених однією самкою ікринок може досягати п`яти тисяч. Середня довжина форелі становить приблизно 30-50 см, а вага - від 500 г до кілограма.

карась

Ця риба зустрічається як в проточних водоймах, так і в ставках, в яких є мулисте дно. Карась буває двох основних видів: срібний і золотий (точніше - червонувато-жовтий), причому останній крупніше. Харчується карась тим же самим, що і форель, а саме - дрібною річковий живністю. Нереститься навесні. Це досить теплолюбна риба, яка, тим не менш, мешкає практично в кожній водоймі. Середня довжина карасів становить близько 15 см, однак зустрічаються і екземпляри 30 і більше см вагою понад 1 кг.

лящ



Ця риба має дуже широке і плоске тіло і невелику голову з дуже рухливими губами, які лящ вміє витягати в трубочку, за рахунок чого спритно збирає з дна всіляку їжу. За розмірами лящ набагато більші карася. Дорослі особини можуть досягати 50 см в довжину і ваги до 4-5 кг. Лящ - риба глибоководна і досить обережна, тому зловити його непросто. Зустрічається майже у всіх російських річках, проте віддає перевагу більш теплу воду. Самки ляща можуть відкладати по 300-400 тисяч (!) Ікринок. До речі, самки на порядок більші за самців, але останні мають більш яскравим забарвленням.

окунь

Окунь - один з найпоширеніших видів риб на території Росії. Дізнатися окуня неважко: вирячені очі, темно-зелена горбата спина з зеленувато-жовтими боками і жовтуватим черевом. Середня довжина дорослої окуня-горбача становить приблизно півметра, а вага - близько 2 кг. Більш дрібний річковий окунь-травянік важить всього лише близько 150 г, а в довжину складає близько 10-12 см. Харчується окунь, як і будь-який хижак, живим кормом - личинками, комахами, мотилем, мальками. Нерестяться окуні зграями в травні.

щука

Настала пора поговорити, мабуть, про самому грізному річковому хижака. Почнемо з того, що вже маленька щука якомога раніше намагається покинути «батьківський дім» і починає жити окремим життям. Залежно від типу водойми вага щуки може коливатися від 1 кг до 10 і більше кг. Глибинні щуки воліють жити і полювати в занедбаних і віддалених місцях водойми серед каменів і корчів, а так звані щуки-травянки воліють зарослі і не дуже глибокі спокійні водойми. На нерест щука йде в квітні-травні.

Судак

Закінчуючи розмову про річкових риб, поговоримо про ще один знаменитому хижака. Судак нерідко є супутником щуки, мешкаючи в тих же самих місцях точно таких же водойм. Це найбільший представник окунеподібних риб, середня вага яких становить 5 кг, а довжина - близько метра. Втім, зустрічаються окремі особини і до півтора метрів в довжину і вагою до 15 кг. Гострі зуби, колючі шипи на плавцях - все це робить судака грізним хижаком, проте вузьке горло часом не дозволяє йому заковтувати досить широку видобуток - наприклад, мальків ляща. Нереститься судак, як і багато інших риб європейської частини Росії, в квітні-травні. Самка судака здатна відкладати до 30 тисяч ікринок.

Які є риби морські

Що стосується морських риб, то на території наших морів поширені такі види промислових риб, як лосось, оселедець, камбала, палтус, тунець, скумбрія, сайра і деякі інші. Які риби бувають ще? Деякі належать до виду морських риб істоти є найнебезпечнішими хижаками - в тому числі і для людини. Такі, наприклад, різні види акул. Також нічого доброго не обіцяє зустріч з такими видами риб, як мурена або риба-меч.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!