» » » Як працює ехолот?

Як працює ехолот?

Як працює ехолот?
Як працює ехолот?

Їжа - важливий життєвий ресурс для людини. Видобувати її було обов`язком чоловіка ще з давніх часів. Але тепер це більше перейшло в задоволення і розвага.

Що потрібно для лову риби, крім снастей і наживки? Це знати місця, де майбутній улов знаходиться. Що ще важливо, так це знати рельєф дна. Як звучить відома приказка: «Не знаючи броду, не лізьте у воду». І саме гідролокатор (ехолот) допоможе в цьому питанні. Як працює ехолот? Давайте розбиратися!

Принцип роботи ехолота

Ехолот використовується для вивчення рельєфу дна. Базова комплектація ехолота включає в себе стандартний ультразвуковий датчик. Він є антеною для прийому і передачі ультразвукових сигналів. Ехолот може мати від одного до трьох зондирующих променів.

Від моделі ехолота (ціна має значення) залежить ширина променя. Деякі моделі мають діапазон 9 - 24 градуси, а можливості поліпшити ці характеристики, у них немає. Тому такі моделі малоефективні для активної риболовлі. Так як кут огляду на глибині 10 метрів становитиме відповідно 1,6 - 4,3 метрів.

Коли ж модель ехолота оснащена декількома променями, то кут огляду такого приладу має діапазон 45 - 90 градусів. І при роботі на тій же глибині видаватиме результат 8,5 - 20 метрів. Плюс до цього, у таких приладів, є можливість підключити додаткові датчики (бічного огляду, температури і швидкості). Завдяки цим датчикам зможете визначати швидкість і пройдений шлях. А також, переглядати водну гладь на відстані до 50 метрів.

Робота з ехолотом

Датчик ехолота посилає ультразвуковий промінь і тому отримує відбитий сигнал. Всі перешкоди, які промінь зустріне на своєму шляху, будуть оброблені процесором приладу. Результат буде видно на екрані ехолота.



Таким чином, ехолот зафіксує відстань до перешкоди і потужність відбитого сигналу. На екрані ви побачите шкалу з глибинами, з нанесеними на неї штрихами, колір яких залежить від потужності отриманого сигналу

Далі, нові виміри будуть зрушувати застарілу інформацію вліво. І якщо об`єкт, який заважає проходити променю, досить великий, то на екрані приладу побачите смугу. Якщо ви користуєтеся ехолотом на малих і середніх глибинах, то поверхню дна буде зображуватися широкою смугою. Оскільки відстань між верхньою і нижньою межею буде невеликим, а це і є глибина, то він буде зафарбовувати і вийде смуга. Її зазвичай називають «мертвою зоною», природно, що риба в ній відображатися не буде. Навіть датчик бокового огляду не допоможе вам на таких глибинах. Його ефективність ви побачите на глибоких озерах.

характеристика приладу

Для роботи з ехолотом потрібно знати його характеристики. Це чутливість, діапазон зондіруемой глибин, і одним з важливих аспектів є екран, його розмір, дозвіл і кількість кольорів. Чим більше пікселів (роздільна здатність екрану), тим більш достовірні контури ви отримаєте. Чорно-білі екрани «показують» більше 10 відтінків сірого. Завдяки цьому, є можливість «розглянути» більш детально поверхню дна. Наприклад, камені, риба і рослинність буде відображатися різними відтінками.

Налаштування ехолота змінюються, наприклад, для отримання збільшеного зображення або многооконного виду екрана.

Ваші переваги і витрачені гроші - ціна за задоволення, зване риболовлею. Великого вам улову!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!