» » » Як працює сканер?

Як працює сканер?

Як працює сканер?

Сканер - дуже корисний винахід ХХ століття. Під час величезного колообігу різної документації сканер використовується дуже широко в офісах і в домашніх умовах. Взагалі сканером називають пристрій, який дозволяє переносити інформацію або зображення, розташовані на поверхні, в цифровий формат. Процес перетворення інформації називається скануванням. Цей процес досить непростий. Напевно, багатьом ставало цікаво, як працює сканер. Спробуємо ж розібратися в цьому мудрому механізмі в даній статті.

Технічні принципи роботи сканера

Оптика сканера складається з дзеркал і об`єктива. Джерело світла посилає світлові промені на оригінал, який необхідно отримати на екрані комп`ютера. Після цього світло, відбившись, потрапляє на ту саму оптику. В результаті цього виходить електричний сигнал, який містить інформацію про активність кольору в точці, що сканується. Далі колірний сигнал надходить через апаратний інтерфейс на комп`ютер, на якому інформація розшифровується спеціальною програмою, яка працює зі сканером.

Інформація повністю показується на екрані комп`ютера. Щоб ще краще зрозуміти, як працює сканер, потрібно розібратися в пристрої цього механізму. Найголовнішою деталлю пристрою можна назвати прочитує головку, яка рухається вздовж і поперек зображення. На цій голівці знаходиться фотоприймач. Відомі два типи фотопрінімающей матриці.

  • Одна з них - ПДС-матриця (прилад із зарядним зв`язком), яка складається з безлічі датчиків, що перетворюють падаюче на них світло
  • Інша - КДІ-матриця (контактний датчик зображення). У КДІ-сканерах використовуються світлодіоди, причому в скануванні кольорового зображення обов`язкова наявність трьох світлодіодів на піксель.

Як сканер передає інформацію



Зараз зі скануванням стикаються абсолютно всі. Наприклад, на касі супермаркету сканують штрих-код, нанесений на пачку товару, і на екрані з`являється найменування з ціною і сумою покупки. А все ж цікаво, як працює сканер штрих-коду, як йому вдається передати таку інформацію на екран.

Штрих-кодові сканери бувають світлодіодними, лазерними і імідж-сканери. У світлодіодних пристроях светоизлучающим елементом є світлодіод. Зчитується інформація ПЗС-матрицею. Також використовуються лазерні пристрої, які більш зручні.

Імідж-сканери - пік моди. Вони найнадійніші, швидкі, якісні та ударостійкі. Також вони здатні вважати будь-який штрих-код. У штрих-коді закладається інформація про продукт, а при направленні світлового променя вона зчитується і перетворюється на екран комп`ютера або іншого пристрою. Принцип роботи таких сканерів такий же, як і у звичайних. Однак, вся складність полягає в тому, що сканується не як така інформація, яка розташована на оригіналі, а зашифрована інформація в спеціальні коди.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!