» » » Як працює модем?

Як працює модем?

Як працює модем?

Сучасній людині важко уявити своє життя без мережі Інтернет. Тому, важливим є питання, за допомогою яких пристроїв ми маємо можливість користуватися послугами всесвітньої мережі. Одним з найбільш важливих пристроїв, задіяних в процесі передачі цифрової інформації, можна назвати модем.

Що таке модем

Модем - досить старе винахід, широко використовувалося ще до появи персональних комп`ютерів в будинках громадян нашої країни. Модеми різні за своїм зовнішнім виглядом і за принципами роботи, але майже кожна людина зустрічався з цим важливим пристроєм. Так що ж він собою являє і як працює модем?

Модем - це пристрій, який служить для фізичної зв`язку двох об`єктів, один з яких передає дані іншому. Слово «модем» є акронімом, складеним зі слів модулятор і демодулятор. Модулятор трансформує сигнал перед початком передачі відповідно до вимог каналу зв`язку, а демодулятор на місці прийому виробляє зворотну операцію, надаючи інформацію користувачеві в зручному для сприйняття вигляді. Таким чином, модем тільки налагоджує лінію зв`язку, а дані для обміну формуються комп`ютерами.

Застосовуються модеми не тільки в комп`ютерних мережах, але і в телефонному зв`язку, для зв`язку військових командних пультів з терміналами, радарами або повітряними базами.



Сучасні модеми за принципом роботи поділяються на апаратні і програмні. Апаратні модеми повністю автономні і здатні самостійно перетворювати сигнали і підтримувати протоколи зв`язку завдяки вбудованого пристрою, на якому зберігаються необхідні прошивки. Програмні ж модеми включають в себе тільки вхідні і вихідні перетворювачі, та ще контролер інтерфейсу для підключення до комп`ютера, а всі необхідні операції з контролю над помилками, кодування сигналу і роботі з протоколами виконує встановлене на комп`ютері спеціальне програмне забезпечення.

Принцип роботи USB-модема

До програмного типу модемів відносяться популярні в наш час USB-модеми. Інтерфейс для зв`язку модему з комп`ютером, відповідно, - USB. Як працює USB-модем? Абсолютно так само, як і будь-який інший, описаний вище. Цей компактний приймач використовує мережі мобільних операторів для свого функціонування. Зазвичай всередину пристрою вставляється SIM-карта оператора мобільного зв`язку, але зараз бездротові модеми інтегрують в ноутбуки, телефони, планшети та інші девайси.

Пристрій 3G-модема

Що собою являє і як працює 3G-модем? Технологія 3G - це мобільний зв`язок третього покоління, що надає найшвидший і надійний спектр послуг високошвидкісного доступу до мережі Інтернет. 3G-модем виглядає як флешка з портом USB для підключення до комп`ютера. Забезпечуючи швидкість передачі до 3,6 Мбіт / сек, такий модем дозволяє дивитися фільми, дзвонити по скайпу і користуватися соцмережами без тривалого очікування.

Сподіваємося, що стаття допомогла розібратися в принципах роботи модему і дала уявлення про те, як працюють USB і 3G-модеми.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!