» » » Що таке код?

Що таке код?

Що таке код?

У сучасному світі дуже часто ми зустрічаємося з кодами при здійсненні різних операцій. Що ж таке код?

Кодом прийнято називати певну комбінацію символів, яка є допоміжною для розуміння будь-якого повідомлення або для вчинення будь-які дії.

Коди можуть складатися з цифр, букв, знаків, звуків. Що значить кожен код? Розглянемо найбільш популярні види кодів.

Код як алгоритм

Полягає в певній послідовності дій для здійснення або підтвердження будь-якої операції.

генетичний код

Це певна послідовність нуклеотидів в ланцюжках ДНК і РНК у живих організмів. З її допомогою записується спадкова інформація кожної особини.

Пін код

Розшифровується як "персональний ідентифікаційний номер" - аналог цифрового підпису. Використовується для доступу до грошових картками - кредитним або сім-картками. Детальніше про це можете прочитати у статті Що таке код карти.

Штрих код

Це інформація у вигляді штрихів, нанесена на упаковку товару, для того щоб його можна було зчитувати спеціальними пристроями при продажу.

QR-код



Якщо коротко, це поліпшена версія штрих-коду. Тільки створена в матриці, в двомірному просторі. Детальніше про цей вид кодування ви можете прочитати в статті Що таке QR-код.

CVV-код і CVC-код

Це код, що складається з трьох цифр і зазначений на зворотному боці банківської карти. Використовується для підтвердження платежів при оплаті картою без контакту з терміналом оплати, наприклад, через інтернет.

машинний код

Система команд для певного виду обчислювальної машини, які забезпечують її роботу.

Байт-код

Один з найпростіших видів машинного коду, що виконує нескладні операції.

Шелл-код

Комп`ютерний код, що передає управління комп`ютером від користувача до командного процесора. Часто використовується хакерами.

Код як шифр

Дозволяє за допомогою певного набору символів закодувати інформаційне повідомлення. Тут кожен символ має свою систему кодування. Яскравим прикладом є Азбука Морзе, де кожній букві відповідає певний сигнал.

Спосіб кодування інформації вибирається в кожному випадку індивідуально в залежності від його призначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!