» » » Що таке дисплей?

Що таке дисплей?

Що таке дисплей?

Дисплеєм вважається пристрій, який відображає сигнали в відеозображення або ж перетворює інформацію, яка вводиться в комп`ютер або будь-яке інше цифрове аналогове пристрій. У цій статті ми дізнаємося докладніше, що таке дисплей і хто його придумав. Він відомий нам як монітор, який показує користувачеві інформацію. Можна сказати, що дисплей є ключовою ланкою в ланцюжку роботи пристрою. Рідкі кристали були винайдені дуже давно австрійським вченим, а в другій половині ХХ століття були вивчені всі їх властивості, що дозволило винайти перший рідкокристалічний екран. Рідкі кристали - то, з чого складається дисплей. Кристали знаходяться між скляними пластинами, під якими є джерела світла, який проходить через ці кристали. Сам дисплей не такий шкідливий для людського ока і зручніший у використанні. Тому дисплеї зараз витісняють старі аналоги таких пристроїв. Сучасні дисплеї бувають різні, які відрізняються деякими своїми функціями і властивостями.

види дисплеїв

дисплей Retina

Одним з найостанніших типів дисплея є дисплей retina. Що це за нововведення? З таким дисплеєм зіткнутися любителі дорогих марок телефонів, а саме нової моделі Apple iPhone 4. Творці стверджують, що сітківка ока здатна обробляти зображення з роздільною здатністю 300 точок на відстані 30 сантиметрів максимально. Інші фахівці стверджують, що око здатне так само ефективно сприйняти зображення з більш високою роздільною здатністю. Відмінність цього виду дисплея полягає у високій роздільній здатності з маленьким розміром пікселів. Retinaвиполнен по системі IPS і має відмінні кути огляду.

дисплей IPS

IPS монітори були першими, які допомогли вирішити деякі існуючі проблеми якості та огляду на екрані. Вони ідеально забезпечують передачу кольору того чи іншого зображення. Давайте дізнаємося їх особливості, які допоможуть нам зрозуміти, що таке IPS дисплей. Унікальність його полягає в тому, що кристали в осередках панелі розташовуються в одній площині і завжди паралельні самій панелі. Це і створює ідеальну візуалізацію картинки на моніторі.

дисплей Tft



Дуже широко використовується у виробництві дисплеїв система tft дисплея. Далеко не всім зрозуміло, що таке tft дисплей і чим він відрізняється від інших. Це рідко-кристалічний дисплей, який заснований на тонкоплівкових транзисторах з активною матрицею. Технологія тут дуже висока, адже на кожен піксель доводиться по три транзистори, що відповідають за різні кольори. Дисплей tft має дуже багато плюсів - це і якісний кут огляду, і короткий час відгуку, і відмінний контраст. Але зате такий тип споживає значно більше енергії, частіше може виходити з ладу, тому що при пошкодженні хоча б одного транзистора на екрані виникають точки або плями. Але в цілому, такий дисплей дуже популярний серед вироблених пристроїв.

дисплей Qhd

Варто також відзначити qhd дисплей, що це також часто використовуваний екран в різних моделях телефонів. Цей різновид відрізняється також типом матриці. Розробники стверджують, що цей дисплей розроблений з урахуванням всіх особливостей зору людини, а точніше його органів, що дозволило підібрати найоптимальніший варіант візуалізації картинок. У цій технології, на відміну від tft, немає пікселів, які складаються з трьох частин, які відповідають за колір. Тут кожен піксель може служити сукупністю декількох колірних точок. Цей тип викликав неоднозначну реакцію у користувачів.

Взагалі технології постійно розвиваються, для дисплеїв продовжують шукати варіанти, щоб ще більше вдосконалити їх структуру та функції і можливо скоро винайдуть ще більш дивні моделі, які приємно здивують нас.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!