» » Як працює сенсор?

Як працює сенсор?

Як працює сенсор?

Планшети, дуже багато смартфони, а також монітори, дисплеї на побутовій техніці оснащені сенсорними екранами. Ця технологія радує, по-перше, своїм привабливим дизайном, по-друге, своєю функціональністю і простотою. До того ж, тепер немає необхідності витрачати простір на розміщення кнопок, що теж дуже зручно. Про різновиди екранів, їх будову, принципи роботи, плюси і мінуси читайте в нашій статті.

Найпопулярніші види сенсорів

резистивні сенсори

Резистивний сенсор складається з пластикової мембрани (йде першою) і панелі, виготовленої зі скла (йде другим шаром). Між цими шарами прокладається мікроізолятор, покликаний убезпечити один від одного струмопровідні поверхні. На поверхнях шарів розташовуються електроди (в першому шарі вони йдуть горизонтально, у другому - вертикально). Натискаючи на екран, ви провокуєте замикання шарів, спеціальний датчик зчитує ваше натискання і перетворює його в сигнал, який передається в процесор. У підсумку екран реагує на поставлене вашим дотиком завдання - наприклад, запускає відео, відкриває документ та ін.

Дана технологія вважається досить простий, а тому на виготовлення резистивних екранів витрачається не дуже багато коштів. В результаті продукція з ними часто виявляється в бюджетному ціновому сегменті, що є головною перевагою техніки з резистивним екранами. Техніка з резистивним дисплеями представлена у великій кількості і асортименті. У числі мінусів цього типу сенсорів - відсутність підтримки мультижести, погана видимість на сонці / при яскравому світлі, низька зносостійкість, невисока точність.

ємнісні сенсори

Дана технологія є більш досконалою - вона підтримує мультитач, відрізняється пристойною видимістю при яскравому світлі і кращої зносостійкості, більш високим рівнем точності. Серед недоліків - більш значна ціна пристроїв з ємнісними екранами, негативна реакція на вплив рідин.



Як працює сенсорний екран даного типу? Ключову роль тут виконують електроди, розташовані в кутах дисплея і передають один одному змінні потоки електрики. В результаті утворюється своєрідна сітка струму. Натискаючи на екран, людина зміщує напрямок струму, що дозволяє системі визначити місце натискання і відповідно обчислити і виконати потрібну команду. Тіло людини в цьому випадку разом з самим екраном виступають провідниками струму. Дисплей складається зі скла, покритого резистивним матеріалом, що забезпечує ефективний електричний контакт.

інфрачервоні сенсори

Рамка екрану (виконаний зі скла) включає приймачі і випромінювачі інфрачервоних променів. Працюючи, вони утворюють на поверхні дисплея інфрачервону сітку. Натиснувши на екран, ми перекриємо доступ певним променям - система вирахує це місце і вважає відповідну задачу, яку їй потрібно буде виконати.



Серед недоліків - не дуже висока точність (особливо при яскравому світлі), «боязнь» забруднень і висока вартість виробів з інфрачервоними дисплеями. У числі плюсів - хороша видимість на сонці, довговічність.

Менш популярні види сенсорів

матричні сенсори

Матрична система схожа на те, як працює сенсор в резистивних моделях дисплеїв. Тільки на мембрану наносяться вертикальні провідники струму, а на скло - горизонтальні. Натискання викликає замикання, яке система обчислює і далі перетворює в виконання того чи іншого завдання.

Матричні екрани сьогодні рідко де використовуються, оскільки вони вважаються дуже неточними, а тому непродуктивними.

Екрани на поверхнево-акустичних хвилях

У різні кути скляній панелі вбудовуються п`єзоелектричні перетворювачі. По периметру ж дисплея знаходяться датчики, які беруть і відображають сигнали. Спеціальний контролер забезпечує високу частотність формування сигналів. Натискання на дисплей провокує виконання будь-якої задачі.

Причому система здатна розпізнавати не тільки місце торкання, але і його інтенсивність. Тому такі сенсори встановлюють в ігрових автоматах. Крім того, вони використовуються в довідкових та платіжних терміналах. У числі інших плюсів систем - довговічність, стійкість до забруднень та ушкоджень. У числі мінусів - неточність дисплеїв.

Також ми пропонуємо вашій увазі інші статті нашого порталу по суміжних тематиками:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!