» » Мультитач: що це?

Мультитач: що це?

Мультитач: що це?

Мультитач (multitouch) - це можливість сенсорних екранів реагувати одночасно на кілька торкань. Опцією мультитач сьогодні забезпечуються практично всі сучасні смартфони і планшети. Застосовується вона в більшості своїй, щоб збільшити масштаб зображення, а також для комфортної організації процесу ігор на двох і більше гравців. У цій статті розповімо докладніше про те, що таке мультитач.

Мультитач - як це працює?

Мультитач - це, перш за все, спеціальний електронний пристрій дисплея. Що ж являє собою екран мультитач? Це скляна панель з нанесеним поверх резистивним шаром. По кутах дисплея розміщуються чотири електроди, і між ними існує певна змінна напруга. Коли палець стосується екрана, виникає струм витоку, змінюючи параметри напруги, що дозволяє визначити точку дотику і виконати потрібну користувачу дію.

Мультитач або сенсорний екран?

Вважається, що сенсорний екран може розпізнати один дотик користувача, а мультитач - кілька. Власне, в цьому і полягає різниця між цими двома типами екранів. Строго кажучи, мультитач - окремий випадок сенсорного екрану. Однак технічно створення мультитач-екрану, звичайно, передбачає більш складну організацію механізму розпізнання дотику.

Мультитач - основні функції

Найпоширеніші опції мультитач:

  • збільшити зображення - розсунути пальці;
  • зменшити зображення - зрушити пальці;
  • прокрутити - рухати кількома пальцями по черзі;
  • поворот об`єкту - поворот двома пальцями.

Мультитач - переваги



Сенсорний дисплей вважається найбільш комфортним способом управління пристрою, а мультитач, по суті, що розширює можливості сенсорного дисплея, звичайно, піднімає планку комфорту на новий рівень і, крім того, дещо розширює можливості пристрою. Як приклад варто сказати про гру Cut the Buttons, де два гравці одночасно керують кожен своїми ножиць на одному екрані.

Крім того, мультитач допомагає боротися з незручністю управління великими екранами. Багато смартфони сьогодні мають надто великі діагоналі і дотягуватися до деяких кнопок іноді вкрай незручно, а мультитач в деяких ситуаціях рятує від необхідності користуватися тією чи іншою кнопкою. Наприклад, на iPhone, щоб вийти з режиму перегляду фото, необхідно натиснути на сенсорну кнопку "Назад", але розташована вона в лівому верхньому кутку - не дуже комфортно для користувача. Мультитач дозволяє закрити фото, зсунувши пальці.

У мультитач, на думку творця сенсорних екранів Джефа Хана, велике майбутнє: зокрема, мультитач буде дуже популярним, коли величезні екрани для демонстрації, наприклад, робочих проектів стануть звичайною практикою.

Більше про сучасні технології читайте в розділах техніка і Планшети.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!