» » » Що таке алхімія?

Що таке алхімія?

Що таке алхімія?

Поняття «алхімія», «філософський камінь» завжди приваблювали людей, як щось загадкове і заборонене. Оточені таємницею, овіяні легендами і домислами, вони до сих пір розбурхують допитливі. Так що таке алхімія, і чим займаються алхіміки?

значення поняття

Точне походження поняття «алхімія» (лат. Аlchymia від араб. Al-kimia) не відомо. Прийнято вважати, що в арабську мову воно прийшло з грецької. Там існували схожі слова, що означали «есенція», «сплав», «лиття», «змішування». У Греції поняття потрапило з Єгипту, де «keme» означало «чорний», «чорна земля» і мало відношення до знань, пов`язаних із землею і металами.

Тобто, основним об`єктом вивчення алхімії з давніх часів були метали і їх перетворення.

Історія виникнення і розвитку

Історія алхімії починається в глибокій старовині. У науку ця область знань перетворилася в період пізньої античності. Великий внесок внесли олександрійські вчені (Єгипет III-IV ст.), Розробивши систему металлопланетной символіки. Кожному металу відповідало небесне тіло (золото - Сонце, срібло - Місяць, ртуть - Меркурій і т. Д.).



Послідовниками античних вчених стали арабські алхіміки, які принесли ці знання в Європу після завоювання Піренеїв в VIII ст.

Що вивчала алхімія

Найбільшого поширення алхімія отримала в Європі в середні віки. Багато хто вважає, що алхімія - прообраз сучасної хімії. Однак вона включала в себе і філософські знання про природу і людської душі.

Основною метою вчених був пошук шляхів для здійснення якісних змін всередині об`єктів, їх переходу на інший рівень. Це стосувалося і живим, і до неживих предметів. Допомогти в таких перетвореннях повинен був філософський камінь, або життєвий еліксир. Вчені наполегливо шукали цю речовину як засіб перетворювати метали в золото і срібло, зцілювати хвороби і омолоджувати організм.

роль алхімії

Відкриття алхіміків справили величезний вплив на розвиток природних наук. Це отримання сплавів, солей, кислот і лугів, фарб. Були розроблені багато методи лабораторних робіт. Великий і внесок алхіміків в розвиток фармакології, медицини (Авіценна, Парацельс). Тобто, алхімія виявилася дуже корисною наукою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!