» » » Як ділити стовпчиком?

Як ділити стовпчиком?

Як ділити стовпчиком?

Зараз нечасто доводиться займатися арифметичними обчисленнями вручну. Але все ж, іноді така необхідність виникає. І тоді ми починаємо ламати голову: як ділити стовпчиком самому або як навчити ділити стовпчиком дитини? Давайте спробуємо розібратися з алгоритмом ділення стовпчиком на конкретних прикладах.

Припустимо, нам потрібно розділити 1625 на 13. Для початку намалюємо ось таку конструкцію:

alt

У правому нижньому кутку ми будемо писати наш відповідь, цифра за цифрою. Звідки ж ми будемо брати ці цифри? А ось звідки:

Дільник у нас двозначний, тому ми дивимося на перші дві цифри діленого і перевіряємо, чи більше получающееся з них двозначним числом, ніж дільник. У нашому прикладі 16 більше ніж 13. З 16 можна відняти 13 тільки один раз. Тому під 16 ми пишемо 13 як при відніманні, і ще нижче пишемо залишок від віднімання - 3. В кутку пишемо першу цифру відповіді - 1.

alt

Додаємо до трійки наступну цифру від діленого, отримуємо 32. З 32 ми можемо двічі відняти 13, тому пишемо другу цифру відповіді - 2:

alt

Повторюємо ті ж дії з останньою залишилася цифрою ділимо, отримуємо:

alt

Отже, наша відповідь 1625/13 = 125.

Але результат ділення не завжди є цілим числом, і варто розібратися в тому, як навчитися ділити в стовпчик в цьому випадку. Для прикладу розділимо 129 на 4.

Форму для поділу будуємо аналогічно до попереднього прикладу і ділити починаємо таким же чином:

alt

А ось тут вже після першого кроку в залишку вийшов 0. Нічого страшного, працюємо з наступною цифрою діленого.

alt

Ось настав цікавий момент: цифри діленого закінчилися, а нуль в залишку ми все ще не отримали. Що робити? У відповіді ставимо кому, після неї ми будемо писати дробову частину. До залишку додаємо 0, тобто у нас буде тепер 10 замість 1. Далі продовжуємо вже добре знайомі нам операції:

alt

Ну ось, ми і добралися до нуля в залишку, це означає, що наше ділення стовпчиком закінчено. Ми з`ясували, що 129/4 = 32,25. Правильність відповіді можна перевірити за допомогою зворотного множення 32,25 * 4 = 129. Сподіваюся, ви не забули, як множити стовпчиком?



Увага, тільки СЬОГОДНІ!