» » » Яке число найбільше?

Яке число найбільше?

Яке число найбільше?

Зазвичай самим ходовими максимальним числом з певною кількістю нулів є мільярд (ще одне його назва більйон). Нагадаємо, у нього 9 нулів. Рідше використовується трильйон - велетень з 12-ю нулями. Величини великих значень вживаються в основному в точних науках, і вчені рідко оперують їх назвами. Найчастіше вимовляють їх як ступінь числа. Наприклад, 10 в 5 ступені (квадрильйон), 10 в 18 (квінтильйон), 10 в 24 (секстильйонів), 10 в 27 (октілліон).

Але американському математику Кастнер цих величин здалося недостатньо, і він вирахував, яке число найбільше. Ним виявилася величина 10 у 100-го ступеня. Рекордсмена прозвали «гугол» і присвоїли йому звання кордону обчислюється світу.

З чим порівняти гугол

Давайте перевіримо це твердження і для початку порівняємо гугол з площею Землі в квадратних міліметрах. Виявляється, вона дорівнює 5 * 10 в 20 ступені квадратних міліметрів. Обсяг нашої планети, обчислений в кубічних міліметрах, буде трохи більшим значенням - 10 в 30 ступені.

Підемо ще далі і підрахуємо піщинки на Землі. Якщо припустити, що в одному кубічному міліметрі їх десять, то в результаті вийде 10 в 31 ступені. Тобто, як не обчислюй, Земля виявляється занадто мала для «боротьби» з Гугол.

Відправимося в космос і спробуємо в ангстремах обчислити відстань між зірками (один ангстрем - це одна десятимільйонна частини міліметра). Міжзоряні відстані вимірюються в світлових го- (величина, що дорівнює відстані, яку за рік проходить сонячний промінь, тобто приблизно 9,5 трильйона кілометрів). Виходить, що світловий рік, виражений в ангстремах, це 10 в 26 ступені ангстрема. А відстань навіть до найвіддаленіших галактик більше 6 * 10 в 27 ступені ангстрем.

Замахнемося на Всесвіт: вважається, що це найбільший фізичний об`єкт. Припустимо, що у неї обмежені розміри (хоча це і не доведено) і порівняти її з ядром атома - найменшим об`єктом. Їх співвідношення складе 10 в 40 ступені, тобто знову НЕ гугол.



А як бути з віком Всесвіту? Підрахуємо і цю величину. Найкоротший час, що використовується в цьому обчисленні, - мить, який потрібен світлового променя для перетину діаметра атомного ядра. Виходить, вік Всесвіту складе ті ж 10 в 40 ступені.

Тепер перерахуємо кожну атомну частку у Всесвіті: кожен протон, електрон, нейтрон, нейтрино і фотон. Тепер-то повинно вийти наблизитися до Гугол, адже навіть в порошині знаходиться кілька мільярдів цих частинок! .. Виявляється, у Всесвіті їх 10 в 88 ступені.

Але в своїх підрахунках ми використовували тільки статистичні величини: довжину, обсяг, кількість частинок. Давайте торкнемося і динамічні, наприклад енергію. Енергія, яку випромінюють всі зірки у Всесвіті, неймовірно величезна. І, тим не менше, навіть якщо висловлювати її в мікроватах, вона не досягне 10 в 40 ступені. Виходить, що гугол все-таки неосяжний.

Хто «переплюнув» гугол

Якими б підрахунками ми не користувалися, величезне значення Гугол визнано тільки в Росії, Канаді, Франції, США і ще декількох країнах. А ось у Великобританії, Німеччині та Іспанії є число, яке в 100 мільярдів мільярдів раз громаднее Гугол. Як називається найбільше число? Вігінтілліон і містить 120 нулів. Такий різнобій в гігантах стався через різні уявлень вчених про трильйон. В Англії він складається з 18 нулів.

Цікавий факт

Квінтильйон - число з 18 нулями. У кожному кубічному сантиметри повітря (тобто в наперстку) міститься 27 квінтильйонів молекул! Якби таку кількість людей жило на нашій планеті, то на квадратному метрі її поверхні розмістилося б 50 тисяч жителів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!