» » » Як правильно: договору або договори?

Як правильно: договору або договори?

Як правильно: договору або договори?

Помилки в нашій усного мовлення - часте явище ... В аеропорту або в аеропорту, дзвонить або дзвонить, договору або договори, як правильно вимовити те чи інше слово і не бути осміяння в суспільстві? Згідно зі строгими літературним нормам російської мови, слід говорити "договори". Однак останнім часом багато джерел стверджують, що слово "договору" починає все частіше і частіше вживатися в діловій і бізнес-сферах. "Договору" - якесь професійне вираз, як наприклад, "директора" замість "директори".

За припущеннями деяких вчених-етимологів, це слово може зміцнитися в російській мові і стати естетичної нормою мови, як літературної, так і розмовної.

Чому все-таки "договори"?

Слово походить від дієслова "домовитися", що складається з частки "до" і дієслова "говорити". Це праслов`янська форма, ось вже більше десятка століть не змінюється. Ще раз підкреслимо, що "договори" - це абсолютна літературна норма, тому цей варіант є єдино правильним способом вимови.

Саме літературна мова є гарантом збереження російської культури і російської мови в цілому. Він виступає як якийсь еталон поведінки, який визначає однозначність використовуваних слів різними людьми. Якщо кожен бажаючий почне вигадувати нові способи вимови і наголоси слів, тоді люди просто-напросто перестануть розуміти один одного.



Навіть на прикладі слів "договори" і "договору" можна побачити це непорозуміння, коли людина вимовляє це слово якось інакше, ніж його партнер по спілкуванню. Цей партнер починає слухати не те, що хоче передати йому людина, а починає помічати, що той вимовляє слово "договори" невірно. Це веде до взаємного нерозуміння сторін.

Правильну вимову слів має величезне значення для ефективного спілкування між людьми. Правильне розуміння партнера по спілкуванню будується не тільки на єдиній системі символів мови, а й на однаковому розумінні цих символів. Тому й існує єдина точка відліку - літературний стандарт мови. Люди не змогли звести Вавилонську вежу, так як Бог сплутав всі мови. Цим він звів комунікативний бар`єр, подолати який люди були не в змозі. В результаті вежу вони так і не закінчили.

Чи жарт, але скільки конфліктів, в тому числі і на світовому рівні, відбувається тільки через нерозуміння сторін на рівні мови? Досить багато, якщо не всі з них. У сьогоднішньому світі люди гостро потребують в єдиній системі символів, щоб будувати свої відносини не тільки зі своїми співгромадянами, але і з громадянами інших країн. Тенденція така, що рік за роком подібної світовою системою мови стає англійську мову.

Говоріть правильно! "Договори", але не "договору".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!