Що дає сім'я?

Що дає сім`я?

Сім`я з точки зору соціології, сім`я - одна з найбільш важливих і цікавих для вивчення моделей соціальної взаємодії всередині групи людей.

Поняття сім`я може мати два трактування:

  1. Група людей, не пов`язаних родинними узами, але проживають разом і ведуть спільне господарство.
  2. Група людей, які пов`язані кровними узами.

Багато людей зараз нехтують зв`язком з родичами, не прагнуть заводити власні сім`ї і всіляко заперечують значення інституту сім`ї. У цій статті ми поговоримо про те, що дає сім`я і яку роль дане поняття грає в суспільстві.

Роль сім`ї в житті людини



З дитинства нам вселяють, що сім`я - це осередок суспільства. Але ніхто не пояснює, чому ця комірка важлива і що людині дає сім`я в соціальному, економічному і моральному плані.

Особливо важливу роль сім`я відіграє в житті дитини. Коли ми зростаємо, ми часто залишаємо батьківське гніздо для того, щоб налагодити своє власне життя і в перспективі створити власну сім`ю. Але до цього моменту ми вже отримали від батьків все, що нам було необхідно, щоб зважитися відправитися в самостійне плавання.

Сім`я та дитина



Про те, що сім`я дає дитині в період його становлення, написано нижче:

  • Навчання. Дивлячись на батьків, ми вчимося не тільки повторювати за ними найпростіші дії, а й взаємодіяти з навколишнім світом. Якщо в глибокому дитинстві тато і мама вчать нас, як правильно тримати виделку або як чистити в зуби, то згодом, самі того часом не усвідомлюючи, на прикладі батьків ми вчимося, як необхідно вести себе з іншими людьми: з протилежною статтю, з друзями, з надокучливими сусідами і т. д. Все це відкладається в нашій підсвідомості і в певний момент побічно впливає на прийняття нами певних рішень.
  • Моральна підтримка. Людина, у якого є сім`я, ніколи не буде самотній. Безумовно, відносини всередині сім`ї у всіх складаються по-різному. Але якщо ви ростете в нормальній, люблячій сім`ї, ви завжди можете розраховувати на підтримку з боку близьких. Вони і потішать вони вас і допоможуть порадою, а якщо буде потрібно, то і ділом.
  • Економічна підтримка. До певного моменту людина не може забезпечувати себе самостійно, тому все наше дитинство нас містять батьки. Так надходять не тільки люди, але і тварини, які піклуються про своє потомство, поки ті не досягнуть певного віку. Людей від тварин відрізняє те, що цей процес, як правило, є взаємним. Після того, як ви виростає і встаєте на ноги, вже ви починаєте допомагати батькам як фінансово, так і морально і фізично. У міру того, як людина старіє, він все більше стає схожий на дитину, якій у всьому потрібна допомога. Не дарма кажуть в народі - що старий, що малий. У цьому питанні багато залежить від виховання.

Сім`я і батьки

Якщо говорити про те, що дає сім`я батькам, то тут постає питання про те, навіщо люди заводять дітей. Що дає сім`я людині, зрозуміло. Сім`я - це тиха гавань, в якій тебе зрозуміють, допоможуть і вислухають. Саме заради цього більшість людей одружуються і заводять сім`ї. Але навіщо заводити дітей? Якщо не брати до уваги той факт, що розмноження - це природний процес, який властивий всім живим істотам і є основою розвитку і існування виду, то можна сказати, що народження дітей служить декільком цілям:

  • це символ любові двох закоханих, які бачать її втілення в дітях;
  • це спосіб згуртувати родину і приміряти на себе нові соціальні ролі і функції;
  • діти, як би корисливо і себелюбна це не звучало, часто служать для втілення ідей, бажань і прагнень батьків, які самі вони не зуміли реалізувати.

Роль сім`ї в житті суспільства

Сім`я - це найдавніший і найміцніший інститут сімейних відносин, який існує вже багато століть. З тим, що дає сім`я суспільству, ви можете ознайомитися нижче:

  • У сім`ях відбувається передача знань і традицій, накопичених попередніми поколіннями. Коли не існувало писемності і все знанні передавалися, що називається, з вуст в уста, тільки батьки здатні були передати своїм дітям знання, які вони придбали на власному досвіді. Ті, в свою чергу, зберігали і примножували ці знання, передаючи їх своїм дітям. Так рухався прогрес.
  • Діти, які ростуть в здорових сім`ях, більш емоційно стабільні і врівноважені, у них є хороша база для подальшого розвитку, а значить, вони навряд чи стануть коли-небудь соціально-небезпечними. Якщо дитину правильно виховати, він, навпаки, буде прагнути до того, щоб бути суспільно корисним і поважати себе, оточуючих і існуючі закони.

Читайте також статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!