» » » Що таке соціальна група?

Що таке соціальна група?

Що таке соціальна група?

Щоб дати відповідь на питання, що стосується того, що таке соціальна група, потрібно повернутися в стародавні часи і згадати про те, що людство завжди виживало в суспільстві. У первісному суспільстві створювалися групи, які об`єднувалися в суспільство. Тому, об`єднання людей, які мають спільну мету, яка є зв`язком між окремо взятою людиною і суспільством, називають соціальною групою.

Які бувають групи

Основні аспекти соціального життя закладаються саме в соціальних групах. Вони мають свої норми і правила, церемонії та ритуали. Як підсумок діяльності груп з`являються самодисципліна, мораль, абстрактне мислення.

Соціальні групи діляться на малі і великі. Якщо об`єднати дві людини одним завданням і метою, це вже буде мала соціальна група. У малій групі може бути від двох до десяти чоловік. У цих людей є своя діяльність, спілкування, мета. Прикладом малої соціальної групи може бути сім`я, компанія друзів, родичі.

Великі соціальні групи формуються трохи інакше. Ці люди можуть, безпосередньо, між собою не контактувати. Але їх об`єднує усвідомлення того, що вони належать до групи, у них загальна психологія і звичаї, спосіб життя. Прикладом великих соціальних груп може бути етнічна спільність, нація.



Розміри груп залежать від індивідуальності її членів, а також згуртованість залежить від розміру групи: чим вона менша, тим вона стає більш згуртованою. Якщо група розширюється, значить, в ній повинні розвиватися повагу, толерантність, свідомість.

Соціальні групи, їх види

Розглянемо види соціальних груп. Вони бувають первинні і вторинні. Під першим видом мається на увазі група людей, які мають велике значення для індивіда, люди, які в його житті займають вагоме місце. Вторинні групи - це групи, де індивід має якусь практичну мету, вступаючи в неї. Індивід може переходити з первинної групи у вторинну і навпаки.

Наступним видом соціальних груп є внутрішні і зовнішні групи. Якщо ми належимо до якоїсь групи, значить, для нас вона буде внутрішня, а якщо не належимо, то зовнішня. Тут індивідуум може також переходити з групи в групу, відповідно, при цьому буде змінюватися її статус.



Референтні групи - групи, в яких люди мають можливість порівнювати себе з іншими людьми, це об`єкти на які ми звертаємо увагу при формуванні своїх поглядів. Така група може стати еталоном для оцінки своїх поглядів. Ми самі можемо належати до референтної групи, а можемо і не належати.

І останній вид груп - формальні і неформальні. В їх основу кладеться структура групи. У формальній групі її члени взаємодіють між собою по прописаних правилах і регламенту. У неформальних групах цих правил не дотримуються.

Характеристика і ознаки груп

Ознаки соціальної групи завжди явно виражені. Якщо їх проаналізувати то можна виділити кілька головних:

  • наявність єдиної мети, яка має важливе значення для членів всієї групи;
  • наявність норм і правил, які діють у межах самої групи;
  • між членами групи діє система солідарності.

Якщо в групах всі ці правила діють, то, відповідно, і група високоінтегрірованна. Залежно від характеристики і виду, формується структура соціальної групи.

Характеристика соціальних груп. До неї відноситься структура і розмір груп, методи керівництва групою. Виходячи з розміру групи, можна сказати про ставлення між її членами. Найближчі і міцні відносини виникають між двома членами групи, це можуть бути чоловік і дружина, друзі. Тут велику роль відіграють емоції. Якщо додаються ще люди, тоді в групі відновлюються нові відносини, не завжди хороші.

Часто від групи відділяється одна людина, яка стане її лідером або керівником. Якщо група маленька, то вона може обійтися без лідера, а якщо велика, то його відсутність поселить в групі хаос. Якщо людина потрапляє в групу, то у нього виникає здатність приносити жертву, слабшає контроль над своїм тілом і думками. Це показник того, що соціальні групи відіграють важливу роль в житті людства.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!