» » » Що означають прапори?

Що означають прапори?

Що означають прапори?

Багато людей, дивлячись на флагштоки, бажають дізнатися, що означають прапори різних країн. Про що говорять всі ці смуги, хрести, кольору і не завжди зрозумілі символи? Нижче ви можете дізнатися про значення прапорів найбільших держав.

Німеччина

прапор германииЧорно-червоно-золотий прапор Німеччини бере свій початок в 1813 році. В цей час Європа пручалася завойовника Наполеона. Активно захищали свою батьківщину німецькі студенти-добровольці, які об`єдналися в "Корпус свободи". Волонтери носили чорні накидки з червоною облямівкою і золотими гудзиками. Кожен раз, коли Німеччина боролася за свою незалежність, на історичну арену виходили саме ці кольори. А в 1949 році чорно-червоно-золотий прапор був затверджений законодавчо, а квітам дали офіційне тлумачення: чорний колір символізує похмурі роки реакції, червоний - це кров патріотів, пролита в боротьбі за свободу, золотий - це сонце свободи.

Франція

Точно сказати, що означає прапор Франції, просто неможливо. Існує мінімум три поширених тлумачення. Перше з них говорить, що вертикальні смуги французького прапора є втіленням національного девізу: Свобода, Рівність Братство. Другу версію дуже любили вчителя французьких шкіл, які переконували дітей в тому, що кольори символізують основні верстви суспільства часів становлення державності: синій - буржуазію, білий - духовенство, а червоний - дворянство.

прапор Франції

Втім, є й інше пояснення кольорів прапора Франції. Синій колір символізує свободу, а з урахуванням того, що прапор Франції з`явився за часів революції, це виглядає більш ніж логічно. Білий колір символізує чистоту, мир, невинність і тісно пов`язаний з дівою Марією, вкрай шанованої французами. Червоний колір символізує кров, боротьбу і революцію, яка і подарувала французам їх національний символ.

Великобританія



Сучасний прапор Великобританії з`явився на початку 17 століття. Тоді король Яків VI прапор Британіїразом з шотландським троном успадкував ще й англійську. Природно, йому прийшла в голову ідея створити об`єднане королівство. Причому прапор для нової країни він отримав шляхом з`єднання стягів Шотландії та Англії. На прапор Шотландії (білий косий хрест на синьому тлі) просто наклали червоний хрест на білому тлі (прапор святого Георгія), який був прапором Англії.

Австралія

прапор АвстраліїСиній фон прапора символізує чесність, доброту, вірність, миролюбність і цнотливість. У лівому верхньому куті розташований прапор Великобританії, який говорить про те, що країна входить в Співдружність під британською короною. Крім того, на прапорі зображено 6 білих зірок: 5 з них утворюють Південний Хрест - головне сузір`я на небосхилі Південної півкулі. А ось шоста зірка символізує саму Австралію: 6 її променів - це континентальні штати, а сьомий - зовнішні території.

Канада



Прапор КанадиЧервоні смуги по боках канадського прапора символізують Тихий та Атлантичний океани, між якими знаходиться країна. Білий колір символізує французьку монархію (спочатку Канада була саме французькою колонією), а червоний колір - колір хреста Св. Георгія, який є кольором Великобританії (зараз Канада входить в Співдружність). Кленовий лист - символ єдності всіх жителів країни, а сам клен - найпоширеніше дерево Канади.

Індія

прапор ІндіїВерхня шафраново смуга індійського прапора символізує мужність і силу населення країни. Нижня зелена смуга є символом родючості, природного багатства і стрімкого розвитку. А між ними розташовується біла смуга як символ спокою та правди. На цій смузі намальовано колесо «Левиної капітелі» Ашоки в Сарнатхе, що символізує чакру.

Японія

прапор ЯпоніїЧервоне коло на білому фоні прапора Японії однозначно трактується як символ сонця. Вважається, що з`явився цей прапор в XII столітті, коли Японія воювала з монгольськими ордами. Авторами цього прапора вважають буддистських ченців, яким першим прийшло в голову таким чином показати, що правителі Японії сталися від богині сонця.

Китай

прапор КитаюЧервоний прапор Китаю однозначно пов`язаний з комуністичною партією, яка керує цією країною. А велика золота зірка є символом лідерства тієї партії. Що стосується 4 зірок поменше, то, швидше за все, вони позначають чотири класи: селян, робітників, інтелігенцію і пролетарську буржуазію.

США

На прапорі США вмістилося практично все минуле і сьогодення державного Прапор СШАбудівництва. 13 смуг символізують тринадцять колоній, які стояли біля витоків незалежної держави. 50 білих зірок на синьому тлі символізують кількість сучасних штатів. Що стосується значення кольорів, то червоний символізує доблесть, темно-синій - справедливість, уважність і працьовитість, а білий - чистоту і невинність.

Росія

А ось докладну відповідь на питання про те, що означає прапор Росії, ми вже давали. Цій темі присвячена окрема стаття, яку ви можете прочитати - тут.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!