» » » Що таке соціальний статус?

Що таке соціальний статус?

Що таке соціальний статус?

Кожна людина проживає своє життя в суспільстві і, відповідно, займає певну позицію щодо інших людей. Це положення індивідуума серед інших людей називають соціальним статусом. Поняття соціального статусу вперше було запропоновано юристом Генрі меном.

Суспільство не тільки дає можливість індивідууму мати соціальний статус, але і забезпечує механізми для його підтримки. Інформація про пристрій суспільства і його особливості ви зможете прочитати в статті Що таке суспільство.

Соціальний статус має свої ознаки і може бути декількох видів. Розглянемо їх.

Види соціальних статусів

Фахівці-соціологи виділяють наступні види статусів:

  • Природжений, тобто статус, що купується людиною при народженні. Це стать, раса, національність. Зазвичай такий статус залишається незмінним протягом усього життя.
  • Набутий (досягається) статус, тобто такий стан у суспільстві, яке набувається шляхом власних досягнень, фізичних зусиль і т.д (пост, робота, посада та інше). Такий статус може змінюватися в залежності від життєвої ситуації.
  • Запропонований (приписуваний) статус - становище, яке купується людиною мимоволі протягом життя (сімейний статус, вік і т.д.) Такий статус також може змінюватися.


Подробиці про різні види статусів ви зможете знайти в чудовій статті Що таке статус.

Іноді статуси можуть суперечити один одному: один і той же чоловік може займати різні рангові позиції в різних ієрархіях. Наприклад, високоосвічена людина змушений займати посаду, де він зайнятий важкою фізичною працею.

Інформацію для роздумів ви зможете також почерпнути з цікавою статті Що в житті важливо | Соціальний статус і кар`єра.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!