» » » Що таке апостиль?

Що таке апостиль?

Що таке апостиль?

Багато, напевно, чули вислів «проставлення апостиля», проте не всі знають, що таке апостиль.

Апостиль - це спеціальний квадратний штамп, зі сторонами не менше дев`яти сантиметрів, що проставляється на офіційний документ і засвідчує повноваження особи або підписи того, хто підписав Апостильовані документацію, або апостилем запевняють справжність печаток і штампів, які скріплюють документ.

Дана процедура заміняє консульську легалізацію документів між державами - учасниками Гаазької конвенції.

Навіщо потрібен апостиль

В першу чергу апостиль потрібен громадянам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання або працювати, вчитися і так далі. Щоб документи, що мають юридичну силу однієї країни, що їх видала, мали юридичну силу при використанні в іншій країні, треба пройти процедуру їх легалізації. Як правило, таку процедуру можна пройти двома способами:

  • консульська легалізація
  • Проставлення апостиля (штампа)

Процедура консульської легалізації полягає в тому, що надані документи перевіряються на справжність і завіряються в консульстві.

Для спрощення процедури легалізації іноземних офіційних документів, в Нідерландах, в 1961 році, була підписана Конвенція, роздільна замість консульської легалізації, засвідчення справжності проставленням апостиля, між державами - учасниками гаагській конвенції. Для цього кожна країна призначає органи, повноважні для легалізації документів, способом проставлення апостиля.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!